Borkészítés
A gyönyörű 2013-as évjáratot nagy borral illik képviselni. Ezek a borok bármikor élvezhetők: az operából hazatérve, hosszú téli séta után, vagy akár egy késő esti koccintáshoz. Ugyanakkor ételekhez is remekül párosíthatók, kiváló savaiknak köszönhetően a séfek a legjobb desszertkísérőként tartják számon. Többéves érleléssel komplexitásuk, gazdagságuk tovább fokozódik, így egyedi alkalmakhoz is kiváló választást kínálnak, legyen az karácsony, szilveszter vagy egy fontos évforduló.
Borjellemzés
„Közepesen arany színű, olajos textúrájú bor. Illatában visszafogott gyümölcsösség, meleg tónusok érezhetők. A hordós érlelés jegyei és a kezdődő mikro-oxidáció teszik kimondottan kerekké, egzotikus gyümölcsök ízét idézővé a bort. Savai az elevenséget hozó évjárat ellenére szelídek. Ízében is az édeskés, már-már túlérett gyümölcsök jelennek meg benne a legintenzívebben. Őszibarack, füge, birs vezetik aromatikáját. Szerkezete a gazdag karakterű szőlőnek köszönhetően szintén a kerekségről szól. Még nagyon fiatal bor, bőven van érési potenciálja.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | 10% furmint, 90% hárslevelű |
Termőhely: | Tokaji borvidék |
Telepítés éve: | 1920–1999 |
Talaj: | riolittufa |
Szüret: | 2013 október |
Alkohol: | 12,5% vol. |
Cukor: | 142 g/l |
Mennyiség (liter): | 135 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 2 x 135×500 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 18 000 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 58 |