Borkészítés
Az aszúszemeket magas mustfokú alapborral tártuk fel, és 24 órán át hagytuk együtt erjedni. Aztán kipréseltük. 2 hónapot töltött tartályban, ez alatt az idő alatt mind az alkohol, mind a cukortartalom elérte a megfelelő szintet. A borászati kezeléseket már ebben az állapotában elvégeztük és a hordókba már teljesen „tisztán” került. Így a hordóhasználat célja már csak az érlelés és a bor egyensúlyának kialakítása. A tétel zempléni tölgyfahordóban van 2015. áprilisa óta. Még jelenleg is hordóban van.
Borjellemzés
„Színre tiszta, fiatalos. Illata gazdag és még rendezetlen, de rengeteg fűszer és gyümölcs érezhető benne. Növényi jegyek, sok botritisz, halvány zöldfűszeres kiegészítéssel. Szájban rögtön feltűnik finom savainak jelenléte, vibráló és igazán élénk bor. Cukortartalma egyáltalán nem túlzó, kitűnő az egyensúlya. Mivel nagyon élénkek a savai, az egész boron átível egy finoman fiatalos karakter. A hűvösebb évjárat jellemzői aromatikájában is végig érezhetők, izgalmas és mégis elegáns, komplex, modern és tudatos bor, ízében a hordó visszafogott jelenlétével.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | |
Termőhely: | Bodrogolaszi, Pajzos-dűlő |
Telepítés éve: | 2000-2004 között újratelepítve |
Talaj: | barna erdőtalaj, andezit-tufa alapkőzeten |
Szüret: | 2014. szeptember vége-október vége |
Alkohol: | 10% vol. |
Cukor: | 203 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 336×375 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 15 000 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 48 |