Elmarad - Tokaji Tavasz 2020

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évben végbement megújulásának egyik legfontosabb és leglátványosabb kifejeződése az immár hagyományos Tokaji Tavasz. Ennek keretében került sor korábban a Nagy Tokaji Árverésekre. Noha idén árverés nem lesz, de a Tokaji Tavasz színes programmal várja a borkedvelő közönséget Tállyán, a Mailloth Kastélyban április 25-én!

 

Fotókiállítás a Patriciusban

Dékány Tibor Tokajról szóló gyönyörű fotókiállításának utolsó kiállítási napja április 24-én lesz a Patrcius birtokközpontjában (Bodrogkisfaludtól a 37-es főút mentén pár perc alatt könnyen elérhető). Várnak minden érdeklődőt, amolyan 0. napi eseményként délután 4 órától.

 

Milyenek volt a régi tokaji palackok?

Április 25-én, szombaton egész napos tállyai programra várja a borkedvelőket a Borlovagrend és a tállyai borászközösség a Mailloth Kastély patinás épületében. Délelőtt, 10 órai kezdettel Müller István tokaji palackjainak kiállításával indul a programsorozat, ahol megcsodálhatók, milyenek voltak hajdan a tokaji bor jellegzetes palackformái, és azok hogyan változtak napjainkig. Az ebéd előtti borlovag-avatási ceremónia immár hagyományos eleme a Tokaji Tavasznak, ahol a Tokajért elkötelezetten dolgozó hazai és külföldi személyek kerülnek avatásra.

Délben az Oroszlános Udvar többszáz éves falai közt várnak mindenkit ebédre (ahol különleges, helyi borválasztékkal egészíthető ki a menü). Ebéd után a szomszédos Mailloth Kastély lesz a történések középpontja. 

 

Tállya: építészet, terroir és borstílus

Helytörténeti séta indul Erhardt Gábor, építész vezetésével Tállya különleges épületeit és utcáit bejárva, közben kettő órától a borozni vágyók egész délután ismerkedhetnek a tállyai és a borlovagrendi termelőkkel és boraikkal egy sétáló kóstoló keretein belül.

Délután háromkor Alkonyi László, a Kaláka Pincétől mesterkurzuson fog mesélni Tállya dűlőinek egyediségéről egy-egy dűlős boron keresztül. Az 1730-as években már létező hegyaljai dűlőklasszifikációt ő próbálta meg utoljára életre kelteni a borvidék számára. Egész biztos, hogy rengeteg érdekességet hallhatnak majd tőle a jelenlevők a világ legelső termőhelyi besorolását illetően, melyhez természetesen tállyai dűlős borok adják majd az illusztrációt. Vasárnap (április 26-án), a történelmi Palota-dűlőben lesz dűlőséta, kóstolóval, melyet a TR Pincészet szervez a Mailloth Kastélytól.

A mesterkurzusra, a sétáló kóstolóra az építészeti sétára és a dűlőtúrára előzetes regisztráció szükséges a regist@tokajiborlovagrend.hu email címen.

A belépőjegyekből származó bevétel egy részét a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány munkájának támogatására ajánljuk fel.

Április utolsó hétvégéjén irány: Tállya és a Tokaji Tavasz!

 

Kiállító pincészetek (folyamatosan bővül a lista…):

Kaláka Pince
SZÓLÓ
TR Tállya Tokaj
Szent Benedek Pincészet Tokaj-hegyalja Tállya
Trifecta Wines Tokaj
Márton Birtok
Szűcs Ferenc Pincészete
Filep Gergő
Homoky Dorka
Dudovics Pincészet
Szalóczi Pincészet
Hollókői József Pincészete
Hollókői Mihály Pincészet
Rózsa Pincészet
Aranynap Vendégház és Borászat
Sidlovics Gábor

és a Tokaji Borlovagrend egyedi borválogatása (Tállyán kívüli pincékkel kiegészülve).

 

Ajánlott szállások Tállyán:

Oroszlános Borhotel (www.oroszlanos.hu)

Bártfay Udvarház (www.bartfayudvarhaz.hu

Aranynap Vendégház (www.aranynapvendeghaz.hu)

Homoky Vendégház (www.homokypinceszet.hu)

Bacchus Vendégház (www.bacchusvendeghaz.hu)

Pintes Vendégház (www.pintesvedeghaz.hu)

További információk a Borlovagrend facebook oldalán érhetők el: https://www.facebook.com/TokajiBorlovagrend/