foto - Dekany Tibor foto kiallitas Patricius Borhaz

A Tokaji Borlovagrend tagjai más érdeklődőkkel együtt szeptember 28.-án szombaton, a Patrícius Borházban gyűltek össze, Dékány Tibor fotóművész lenyűgöző munkáiból nyíló kiállítás megnyitóján. Az esemény a Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon tizedik alkalommal megrendezett Mindszent Havi Mulatság részeként valósult meg.

Dékány Tibor sok szálon keresztül kapcsolódik Tokajhoz: a Borlovagrend alapító tagja és egyben zászóstisztje, a Bor és Piac Magazin szerkesztője és fotóművészként is gyakran merít a tokaji táj természeti és kulturális örökségéből. Ahogy Dékány Tibor mondta, „Különleges kapcsolat fűz a Patrícius birtokhoz is, hiszen a zsűri nagydíját elnyerő képemet is náluk fotóztam, és az idei évben Marseille-ben kiállított három képem közül az egyik az ő birtokukon készült [Terroirs d’Images® 2019 Le vin, la vigne et le sacré : mystère d’une culture, divin nectar – A bor és a szőlő szakralitása. Egy kultúra rejtélye, az Isteni Nektár.].”

Szent Orbán – Dékány Tibor

Hallgassa meg Müller István (Tokaji Borlovagrend) és Molnár Péter (Patricius Borház, Tokaji Borlovagrend) a megnyitón elhangzott gondolatait.

Ahogy Molnár Péter a köszöntőjében fogalmazott „Számunkra nagyon fontos az a történelmiség, amit maga a Borlovagrend képvisel. Én azt gondolom ez a közösség szépen ápolja Tokaj tradícióit, és ma is egy olyan alkalommal gyűltünk össze, amikor arról beszélünk, hogy mi köt össze minket Tokaj-Hegyaljával…”

A „Szőlőhegyek Szakralitása” 2020 tavaszáig tekinthető meg a Patricius Borházban.

A kiállítás megvalósításában való aktív részvételével a Borlovagrend folytatja hagyományát, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj bemutatását.

Fotó Zengővári Attila