Borkészítés
A bor alapanyagát adó szőlő szüretelése 2016. szeptember 27.-én történt, gondos válogatás mellett. A szüretelő ládákba csak botritystól mentes, egészséges fürtöket szedtünk. A feldolgozáskor a bogyózást gyors préselés követte, és a kipréselt must a nagyon rövid idő alatt a Préselő Pincészet hűvös, állandó hőmérsékletű pincéjébe került. Az erjesztés 3. töltésű 220 literes zempléni tölgyfa hordóban történt spontán, fajélesztő használata nélkül, de tápanyag adagolás mellett, 12-13 °C-os hőmérsékleten. Almasav bontást, battonage-t nem alkalmaztunk. A bor végig ugyanabban a hordóban érlelődött, majd 2017. augusztus 25.-én került palackozásra.
Borjellemzés
„Nagyon halvány bor. Illatában a hordó erőteljesebben érezhető, édeskés tónusú fűszerek, vanília, ánizs, szegfűszeg kísérettel. Citrusos az aromatikája, szépek és letisztultak a savai. Végig érezni egy kis könnyedséget benne. Még nagyon fiatalos, a hordó jelenléte ízben is kiegészíti a gyümölcsösséget. Tartós, tartalmas és nagyon fiatal bor.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | furmint |
Termőhely: | Erdőbénye, Messzelátó-dűlő |
Telepítés éve: | 2005 |
Talaj: | riolit tufás nyiroktalaj |
Szüret: | 2016. szeptember 27. |
Alkohol: | 12,29% vol. |
Cukor: | 2,2 g/l |
Mennyiség (liter): | 198 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 2 x 132×750 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 5200 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 17 |