,

Préselő Pincészet – Messzelátó-dűlő Furmint 2016

Préselő Pincészet Messzelátó-dűlő Furmint 2016

Borkészítés

A bor alapanyagát adó szőlő szüretelése 2016. szeptember 27.-én történt, gondos válogatás mellett. A szüretelő ládákba csak botritystól mentes, egészséges fürtöket szedtünk. A feldolgozáskor a bogyózást gyors préselés követte, és a kipréselt must a nagyon rövid idő alatt a Préselő Pincészet hűvös, állandó hőmérsékletű pincéjébe került. Az erjesztés 3. töltésű 220 literes zempléni tölgyfa hordóban történt spontán, fajélesztő használata nélkül, de tápanyag adagolás mellett, 12-13 °C-os hőmérsékleten. Almasav bontást, battonage-t nem alkalmaztunk. A bor végig ugyanabban a hordóban érlelődött, majd 2017. augusztus 25.-én került palackozásra.

Borjellemzés

“Nagyon halvány bor. Illatában a hordó erőteljesebben érezhető, édeskés tónusú fűszerek, vanília, ánizs, szegfűszeg kísérettel. Citrusos az aromatikája, szépek és letisztultak a savai. Végig érezni egy kis könnyedséget benne. Még nagyon fiatalos, a hordó jelenléte ízben is kiegészíti a gyümölcsösséget. Tartós, tartalmas és nagyon fiatal bor.” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Erdőbénye, Messzelátó-dűlő
Telepítés éve: 2005
Talaj: riolit tufás nyiroktalaj
Szüret: 2016. szeptember 27.
Alkohol: 12,29% vol.
Cukor: 2,2 g/l
 
Mennyiség (liter): 198
Mennyiség (palackszám × ml): 2 x 132×750
Becsérték/palack (HUF, bruttó): 5200
Becsérték/palack (EUR, bruttó): 17