Borkészítés
A bor alapjául szolgáló furmint aszúszemeket három dűlőből gondos válogatással gyűjtöttük össze. A Sajgó-dűlő Bodrogkeresztúrban, a Várhegy Bodrogkisfaludon, a Szárhegy Sárazsadányban található. Mindhárom termőhely a borvidék történelmi dűlő, karakteres, rendkívül ásványos, egyedi ízvilággal. A Várhegy-dűlő 1317-től, a Szárhegy-dűlő 1329-től bizonyítottan szőlőtermőhely. Az aszúszemeket erjedő furmint mustban áztattuk 24 órán át. A préselést és erjedést követően jelenleg is magyar tölgyből készült, másodtöltésű fahordóban érik a bor.
Borjellemzés
„Halvány színű, nagyon tiszta és határozott illatú bor. Meleg tónusú kamillavirág, méz és érett gyümölcsjegyek uralják. Szájban selymes textúrája tűnik fel legelőször, mely mindvégig megmarad. Puha tapintása ellenére határozott szerkezete és remek egyensúlya is nagyságát támasztja alá. Savai elevenek, ízei gazdagon hozzák az illatból már megismert körtés-almás, kamillavirágos karaktert. Hosszú bor, komoly potenciállal.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | |
Termőhely: | Várhegy, Sajgó, Szárhegy |
Telepítés éve: | 1970-1998 |
Talaj: | a Várhegy- és a Sajgó-dűlőkben riolittufa alapkőzeten, obszidián bekeveredéssel kialakult barna erdőtalaj, a Szárhegy-dűlőben piroxén-andezit kőzetmálladék |
Szüret: | 2016 október-november |
Alkohol: | 12% vol. |
Cukor: | 210 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 270×500 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 32 000 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 103 |