,

Sárospataki Borterasz – Megyer-dűlő Furmint 2017

Sárospataki Borterasz Megyer-dűlő Furmint 2017

Borkészítés

Az alapanyag (Furmint) 100%-a a Megyer-dűlőből 50 éves vagy annál idősebb tőkékről származik. Több ütemben történt a szüret: október eleje, közepe és vége. A mustot minden esetben ülepítettük, utána három különböző módon készítettük el az alapborokat. Egy részét tartályban erjesztve és almasav-bontva. Második részét 3hl-es második töltésű hordóban erjesztve almasav bontás nélkül 5 hónapig seprőn tartva. Harmadik részét pedig 5 hl-es harmadik töltésű hordóban erjesztve almasav bontás nélkül 5 hónapig seprőn tartva.

Borjellemzés

“Még nem teljesen letisztult megjelenésű bor, fiatalos illatában is. Nyomokban némi élesztősség kíséri az élénk gyümölcsös jegyeket. Árnyaltan hozza a birs, fahéj, szegfűszeg jegyeit. Szájban finom tapintású bort érzünk, jó de nem túlzó savakkal. Szerkezete kifogástalan, üde és határozott, mindvégig megőrizve textúrájának finomságát. Könnyedség kíséri a kortyot.” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta:  furmint
Termőhely:  Megyer-dűlő
Telepítés éve:  1968 előtt
Talaj:  
Szüret:  2017. október
Alkohol:  12,5% vol.
Cukor:  1,4 g/l
Sav:  7 g/l
 
Mennyiség (liter): 136
Mennyiség (palackszám × ml): 180×750
Becsérték/palack (HUF, bruttó): 3500
Becsérték/palack (EUR, bruttó): 11