Borkészítés
Az alapanyag (Furmint) 100%-a a Megyer-dűlőből 50 éves vagy annál idősebb tőkékről származik. Több ütemben történt a szüret: október eleje, közepe és vége. A mustot minden esetben ülepítettük, utána három különböző módon készítettük el az alapborokat. Egy részét tartályban erjesztve és almasav-bontva. Második részét 3hl-es második töltésű hordóban erjesztve almasav bontás nélkül 5 hónapig seprőn tartva. Harmadik részét pedig 5 hl-es harmadik töltésű hordóban erjesztve almasav bontás nélkül 5 hónapig seprőn tartva.
Borjellemzés
„Még nem teljesen letisztult megjelenésű bor, fiatalos illatában is. Nyomokban némi élesztősség kíséri az élénk gyümölcsös jegyeket. Árnyaltan hozza a birs, fahéj, szegfűszeg jegyeit. Szájban finom tapintású bort érzünk, jó de nem túlzó savakkal. Szerkezete kifogástalan, üde és határozott, mindvégig megőrizve textúrájának finomságát. Könnyedség kíséri a kortyot.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | furmint |
Termőhely: | Megyer-dűlő |
Telepítés éve: | 1968 előtt |
Talaj: | |
Szüret: | 2017. október |
Alkohol: | 12,5% vol. |
Cukor: | 1,4 g/l |
Sav: | 7 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 180×750 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 3500 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 11 |