,

Szent Benedek Pincészet – Tokaji Édes Szamorodni 2012

Szent Benedek Pincészet Tokaji Édes Szamorodni 2012

Borkészítés

Hagyományos technológiával készült szamorodni. A botritizálódott szemeket tartalmazó fürtöket gondos válogatás után a présben áztattuk 12 órán át. A préselés után hagyományosan szerednyei hordókban erjedt majd érett a bor 15 hónapot.

Borjellemzés

“Korát jóval meghazudtolóan friss, üde illatot kínál a bor sok-sok virággal és könnyed nyári gyümölcsökkel. A hordóhasználat is enyhének mondható, éppen csak egy érintésnyi hordófűszert érezni illatában. Ízében határozott és tiszta, egyenesvonalú. Gazdagon botritiszes, finom és árnyalt bor. Intelligens, nagyon hosszú és kitűnő az egyensúlya.” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta:  
Termőhely: Mád: Dancka-dűlő; Tállya: Nyírjes-dűlő
Telepítés éve: 1983, 1992
Talaj: kötött nyirok, barna erdőtalaj
Szüret: 2012. 11. 12.
Alkohol: 10,75% vol.
Cukor: 130,8 g/l
 
Mennyiség (liter): 30
Mennyiség (palackszám × ml): 60×500
Becsérték/palack (HUF, bruttó): 4000
Becsérték/palack (EUR, bruttó): 13