Borkészítés
Az aszúszemeket magas mustfokú alapborral tártuk fel, és 24 órán át hagytuk együtt erjedni. Aztán kipréseltük. 2 hónapot töltött tartályban, ez alatt az idő alatt mind az alkohol, mind a cukortartalom elérte a megfelelő szintet. A borászati kezeléseket már ebben az állapotában elvégeztük és a hordókba már teljesen „tisztán” került. Így a hordóhasználat célja már csak az érlelés és a bor egyensúlyának kialakítása. A tétel zempléni tölgyfahordóban van 2017. június és július hónap óta. Még legalább 2018. júniusáig hordóban is marad.
Borjellemzés
„Színében még nagyon fiatalos, illatában a nyers aszúk jellegzetes visszafogott zöldfűszeressége érezhető. Kamilla, tárkony, kakukkfű kis bazsalikommal együtt. Citrushéjak, kajszi és botritisz. Finom és elegáns, még fejlődése legelején. Ízében ragyogó szerkezettel indít, savai hosszan tartóak, szinte izmos karaktert adva ezzel a bornak. Komplex, élénk és üde is egyszerre. Nagyon szép bor lesz, vélhetően hozza a maximumot. Lezser elegancia vezeti aromatikáját de fő értéke savainak minősége és ízbeli gazdagsága.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | |
Termőhely: | Bodrogolaszi, Pajzos-dűlő |
Telepítés éve: | 2000-2004 között újratelepítve |
Talaj: | erdőtalaj, alapkőzet andezit-tufa |
Szüret: | 2016. szeptember 2. hetétől október 20.-ig |
Alkohol: | |
Cukor: | |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 336×375 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 15 000 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 48 |