Borkészítés
A dűlősen válogatott aszúszemeket azonos eredetű erjedő mustokban áztattuk másfél napon keresztül. Préselés után az aszúborokat használt hordókba fejtettük ahol kb. három hét elteltével fejezték be az erjedésüket. Az árverésen bemutatott egy hordónyi 6 puttonyos Dűlőválogatást a négy dűlős aszúborunk házasításával készítettük el 2017 kora tavasszal. A bort pincénkben használt 300 l-es zempléni tölgyfa hordóban érleljük és eddig csak fejtésekkel tisztítottuk.
Borjellemzés
„Színében még nagyon gyerek, illata viszont határozott és finom, inkább a citrushéjak és némi ásványosság jelenlétét kínálva. Sós, zöldfűszeres jegyek mellett érezni benne a kajszi- és őszibarack édességét. Eleven és fiatalos illat, kis hordó felhanggal. Szájban lendületes, savai elég intenzívek és finomak, cserzőanyaga érezhető, de semmiképpen nem sok, vagy bántó. Hosszú, kiegyensúlyozott bor, fejlődése legelején. Most még nem gyümölcsösségével, sokkal inkább határozott karakterével hívja fel magára a figyelmet. Szép, egyedi ízvilágú, hosszú aszú.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | |
Termőhely: | Tokaji borvidék, Szent Tamás, Bestek, Nyulászó és Mézes Mály-dűlő |
Telepítés éve: | 1964-2001 között |
Talaj: | ásványos agyag és lösz talaj |
Szüret: | 2016 október vége-november eleje |
Alkohol: | 11 % vol. |
Cukor: | 200 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 270×500 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 30,000 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 97 |