Disznókő Dorgó-dűlő Aszú 6 puttonyos 2015

Borkészítés

2015 nyara forró volt és száraz, a furmint már szeptember elején beérett. A száraz idő miatt a botritisz csak lassan és finoman jelent meg a szőlőn, ami aztán tökéletesen betöppedt. A Dorgó-dűlőben háromszori aszúszem válogatást végeztünk, ez a tétel a leggazdagabb első válogatásból készült. Az aszúszemeket aktív erjedésben lévő mustban áztattuk kb. 3 napon keresztül, majd a préselést után tartályban erjesztettük. A kierjedt bor rögtön hordóba került, majd kétszeri fejtést követően azóta is hordóban érlelődik.

Borjellemzés

„Színében fiatalos, halvány arany. Illata erőteljesen érezhető, üde, picit még rendezetlen, nagyon gazdag gyümölcsösséget érezni benne. Kajszibarack, körte, élénk tölgyesség, dohány, pörkölt kávé, kamillavirág. Szájban cukortartalma mellett szépen érezhetők a savai is. Meleg tónusú, inkább szelíd savkészlettel bír, puha keretet adva ezzel az ízbeli gyümölcsösségnek. Egyensúlya megvan, a kerekebb, melegebb aszúk közé tartozik. Igazi gyümölcsbomba robbanásközeli állapotban.” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta: 
Termőhely:Aszúszemek: Dorgó-dűlő, Disznókő Szőlőbirtok.
Alapbor és alapmust: Disznókő Szőlőbirtok
Telepítés éve:1994, 1995
Talaj:apró riolittufa kőzettörmelékes, agyagos vályog
Szüret:aszúszemek: 2015.09.22.-10.14.
Alapmust: 2015.10.03.
Alkohol:10,74 %
Cukor:200 g/l
Sav: 8 g/l
 
Mennyiség (liter):68
Mennyiség (palackszám × ml):180×375
Becsérték/palack (HUF, bruttó):17 000
Becsérték/palack (EUR, bruttó):55