Disznókő Lajosok-dűlő 2016, Tokaji Száraz Furmint

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mezőzombor, Lajosok-dűlő
Telepítés éve: 2000
Talaj: biotites riolit, agyagos vályog
Szüret: 2016. október 10.
Alkohol: 12,5% vol.
Cukor: 1 g/l


Borkészítés

A tökéletesen beérett, egészséges fürtöket kis (20 kg-os) ládákba szüreteltük, majd bogyózás nélkül a szőlőt kisméretű pneumatikus préssel alacsony nyomáson sajtoltuk. A must 500 literes zempléni másodtöltésű fahordóban erjedt kb. 3 héten keresztül. Az erjedést követő fejtést és stabilizálást követően a bor ugyanabban a hordóban érlelődik. A teljes 500 literes tételből önállóan csak 136 liter kerül lepalackozásra a Borlovagrend árverésére.

Borjellemzés

„A Lajosok-dűlő a pincészet legmagasabban fekvő területe, a már legendássá lett Kapi-dűlő fölött helyezkedik el. Riolit alapú területen terem a szőlő, agyag és lösz talajon, ami határozott szerkezetét erősíti. Az 500 literes hordóban érett bor struktúráját a savak és a finom cserzőanyag együtt határozzák meg. A viszonylag késői szüret ellenére nem hordoz késői szüretre jellemző jegyeket. Tiszta és határozott illattal indul, nem hivalkodó, de elég intenzív gyümölcsösséggel, élénk, picit vegetális felhanggal. Ízében minden apró részlet a helyén, finoman árnyalt bor, sima textúrával. Ízében kevésbé a gyümölcsök, sokkal inkább a talaja és finom hordóhasználat érvényesül. Szájban hosszú, tartós bor. ” (Mészáros Gabriella)