Pascale Andréani Franciaország magyarországi nagykövete (tiszteletbeli borlovagunk) és Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának, illetve a Tokaji Borlovagrend Egyesület elnöke pénteken elültette azon szőlőtőkéket, amelyek a francia Sauternes-ből érkeztek meg Hegyaljára. A Bordeaux-i borvidékről származó oltványokat a Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató Nonprofit Kft. tarcali Szarvas-dűlőben gondozott fajtagyűjteményébe ültették el közösen.
Tolcsva és a Bordeaux-ban található Sauternes egyéb iránt testvértelepülési együttműködést kötöttek tavaly. A két borvidéki település számos hasonlóságot mutat, mint a Botrytis cinerea (nemes rothadás) sajátos előfordulása, a természetes, nemes édes borok minősége és a szőlő, bor karakterét döntően meghatározó, egyedi terroir.
Ennek szimbólumaként került Tarcalra Franciaországból tíz-tíz, Sauternes-ben honos semillon, sauvignon blanc és muscadelle szőlőoltvány, hogy itt, a Tokaji borvidéken eresszenek gyökeret.
A partnerség jegyében a közeljövőben Tokaj-Hegyaljáról is érkeznek furmint és hárslevelű tőkék Sauternes-be.
Péntektől a THE oktatási intézményei „gyümölcsöző” kapcsolatot alakítanak ki az Université de Bordeaux-on működő Institut des Sciences De la Vigne et du Vin-nel (ISVV) is. A francia intézmény szintén jeleskedik a szőlészet-borászat kutatásában. A további együttműködés kapcsán mind a THE oktatóinak és hallgatóinak, mind az ISVV munkatársainak lehetősége nyílik széles körű szakmai tapasztalatcserére és ösztöndíjak elnyerésére.