Február végén bejárta a borsajtót, hogy a 47 éves Wojciech Bonkowski kiérdemelte a legmagasabb szakmai elismerést, melyet boros szakember elérhet. Így ő lett Lengyelország első Master of Wine-ja, ami óriási dolog. Büszkék vagyunk rá, hogy 2009 óta a Tokaji Borlovagrend Egyesület tagja. Borlovagrendünk nevében gratulálunk neki. Mathilde Hulot beszélgetett vele:

 

Hosszú, rögös út és óriási munka, mire valakiből Master of Wine lehet. Wojciech Bonkowskinak sikerült. Az olasz nyelv mestere és a zenetudományok doktora, ráadásul MW dolgozatát nem másból, mint Tokajból írta.

 

Milyen érzés a halandók számára szinte elérhetetlen Master of Wine cím birtokosának lenni? És miért lépett erre az útra?

Boldog és megkönnyebbült vagyok most. Az elméleti vizsgát 2018-ban, a gyakorlatit 2019-ben tettem le, majd megcsináltam a kutatómunkámat. Fogalmam sem volt, hogy ennyire nehéz lesz. Olyan ez, mint több sorozatos maratoni táv lefutása. Nehéz eldönteni, hogy a fizikai erőfeszítés vagy a pszichológiai része keményebb. Amikor elkezdtem MW tanulmányaimat, már 20 éve a borszakmában dolgoztam bortesztelőként és újságíróként. Éreztem, hogy ellustultam, és kényelmesen ülök a babérjaimon. Nagyon kerestem a kihívást kóstolóként. Ennek a lehetőségnek köszönhetően pedig 180°-os fordulatot vettek a kóstolási módszereim, sokkal jobban összpontosítva az egyes borok legfontosabb tulajdonságaira.

 

Miért éppen Tokajt és a dűlőklasszifikációt választotta témául?

A választásomat több tényező is befolyásolta: Tokaj általában véve sokkal több elismerést érdemel. Máig kissé elfeledett régió, ahol kiváló minőségű száraz borokat is készítenek, amelyek nem kapják meg az őket megillető elismerést. Így fontosnak éreztem, hogy beszéljek Tokajról. Az volt a szándékom, hogy a kutatásomnak értelme legyen a bor világában, és előmozdítsa az általános borkultúrát. Az eredetvédelem, a pontos eredetmegjelölés – beleértve az egyes szőlőültetvényeket is – vitathatatlanul a legaktuálisabb eszköz a bor presztízsének növeléséhez a világ számos régiójában. Ez potenciálisan óriási lehetőség Tokaj számára a globális piacokon való ismertség növelésére és magasabb árak elérésére. Bízom benne, hogy kutatásaim – a rengeteg borászattól kapott jelentős támogatással – egészséges és előremutató vitát indítanak el a dűlőbesorolásról Tokajban! Hegyaljáról többnyire pozitívak a visszajelzések, de akadnak ellentmondások is ezen a téren. Függetlenül attól, hogy a régió közösen mit fog tenni – és én nem vagyok érdekelt semmilyen döntésben sem –, fontos, hogy nyílt vitát folytassunk erről.

Globális oldalról mindenki az osztályozásról és a pontos eredetmegjelölésről beszél, mint például az egyes dűlők. Tokajban van a legrégebbi hagyománya a dűlőről való kommunikációnak, viszont a történelmi besorolások nem részei a hatályos eredetvédelemnek, így Tokaj lemarad a többi hasonló elvek mentén építkező borrégiótól. Ausztria például különösen sikeres volt a besorolások terén. Ha Tokaj kész inspirálódni az osztrák sikerekből, akár ebből a példából is sokat meríthet.

 

Most, hogy a két “varázsbetű” a neve mellé kerül, mik a legfőbb szándékai?

Mindez még nagyon friss számomra is. Jelenleg nem tervezek óriási döntéseket: továbbra is ugyanaz a borkritikus szeretnék maradni, továbbra is a borászokkal való találkozás és boraik megismerése érdekel a leginkább. Továbbra is kóstolgatok és írok, mint mindig. 2017 óta a lengyel Ferment médiacsoport tulajdonosa vagyok partneremmel, Ewa Rybakkal. Borászattal kapcsolatos tevékenységeink portfóliója marad a fókuszban: nyomtatott magazin, egy komoly weboldal, rendezvények, boriskola, borutak… Zsűritag vagyok a Decanter World Wine Awards és a ‘50 Great Greek Wines’ – egy új típusú versenyen – is, melyek mind a kiváló borokat népszerűsítik. Ez így együtt mind nagyszerű kaland.