Press review

Indeed! And its fame is spreading. Here’s a selection from the press so far this year – with many coming from London after the Furmint February event at 67 Pall Mall, London. Cheers!

Furmint ‘the next great white variety’

‘Caroline Gilby MW addressed the room saying that Furmint was, “the next great white variety and one you should be paying attention to and have on your wine lists.” Like Riesling, she continued, it excels at bone dry and lusciously sweet styles, and always with a trademark acidity; while, more like Chardonnay, it lent itself well to sparkling wines or oak regimes and malolactic fermentation for fuller bodied, textured wines. And this is no surprise given it’s a half sibling of both varieties. Furthermore, like both it is able to “transmit terroir very well, which is what all great wine should do”, and both dry and sweet versions were capable of ageing very well too.’ www.thedrinksbusiness.com/2019/01/furmint-the-next-great-white-variety/

Why the UK wine trade is going Mád for Furmint

‘In the same space as Chablis, Albarino, Grüner and some dry Rieslings, Furmint has an ability to transmit terroir well, leading to racy acidity and minerality in some of the wines. Furmint has been increasing in popularity in London over the past two decades, is currently on trend, but is currently inconsistent in style. A bad thing? Not a word, argues Justin Keay who raves about one of his favourite tastings in a long while.

“I’ve seldom tasted such an impressive range of wines made from one variety – particularly a variety so underrated in this country. It really makes you wonder, especially when people pile into a variety like Albarino, which is demonstrably inferior,” said one of the UK’s leading wine writers leafing through his tasting booklet in the coat queue.’ www.the-buyer.net/tasting/wine/justin-keay-on-why-the-uk-wine-trade-is-going-mad-for-furmint/

Dry Hungarian Furmint; The other taste of Tokaji!

‘Furmint is to Tokaj what Riesling is to Germany, or Chardonnay is to Burgundy, but strangely it has the ability to move with great agility between differing styles, exuding a range of characteristics that are unique and very enjoyable.’ www.secretsommelier.com/white-wine/501-tokaj-hungarian-furmint

Furmint February Flies in to London Town

‘While high-end dry Furmint has only really been on the scene since the millennium, Tokaj vintners in particular have slowly but surely got a handle on this distinctive grape and managed to rein in its searing natural acidity to make wines of elegance and finesse, often by allowing a few grams of residual sugar to remain in the finished wine to counterbalance that high acidity, without making the wine feel sweet whatsoever. Now, the often steely Furmint is also making sparkling wines of considerable complexity.’ www.bbj.hu/socialite/furmint-february-flies-in-to-london-town_160123

A smoking hot food wine – In a ferment about Furmint

Furmint is unique, distinctive, with a flavour profile quite unlike any other grape variety I have ever tasted. It has distracting, playful beauty; a wild, gypsy-like character; and the formidable bone structure and posture of an aristocrat.
I am beginning to realise that Furmint is a food-lover’s secret weapon. Even the dry Furmints have an innate sweetness which seems to work effortlessly with sweet-tasting savoury dishes (such as roast carrots, or sweet meats such as chicken and pork). It has an acidity that lifts and freshens and brings precision to even the richest of foods, and at the same time takes on sharp elements such as vinegar with consummate ease. Even at low alcohols, it has a creamy breadth and can punch way above its weight. It loves spice. It loves citrus. It loves herbs.
Tamlyn Currie @JancisRobinson

Furmint: London készen áll!

‘Steven Spurrier, a huszadik század egyik legnagyobb borembere (az ő nevéhez fűződik a nevezetes 1976-os párizsi borpárbaj), azt súgta oda nekem két kóstolás között: „A furmint lesz az új albarinho. Csak az albarinhót pár év után megunták az emberek; a furmintot nem fogják!” Kell ennél nagyobb bók egy magyar földön kívül egyelőre igen kevéssé ismert bornak? …
A furmint egyik fő vonzereje a sokoldalúsága. Kiváló alapanyag desszertborokhoz, és az utóbbi 15 év bebizonyította, hogy száraz borként is nagyszerűen szerepel, ha kellő gonddal és odafigyeléssel kezelik, állítja Caroline Gilby MW, a furmint legfőbb angol népszerűsítője. Fontos szempont egy bor megítélésénél, hogy mennyire fejezi ki a tájjeleget, terroirt. A furmint ezt a rubrikát is könnyedén kipipálja – a különböző dűlőkről vagy régiókból származó borok szépen mutatják a terroirkülönbségeket. Gilby szerint a borok ráadásul nagyon szép, elegáns módon öregszenek magas savtartalmuknak köszönhetően. Az édes változatokról ezt persze eddig is tudtuk, de most már az első száraz évjáratoknál is egyre tisztábban látható, hogy jól áll nekik az érettebb kor is.’ www.vincemagazin.hu/2019/02/furmint-london-keszen-all/

Februárban furmintozunk

‘A fajta sokszínűsége arra csábítja a borászt, hogy kísérletezzen – klónnal, zöldmunkával, a szüreti időpont megválasztásával, élesztővel, cukorfokkal, erjedési hőmérséklettel, seprőfelkeveréssel, hordóval vagy házasítással… Több figyelmet érdemel a karakter…

A furmint erősségeiről szóló értekezések szinte kivétel nélkül kiemelik, hogy a fajta képes visszatükrözni a termőhely sajátosságait.’ www.vincemagazin.hu/2019/02/februarban-furmintozunk/

A tokaji aszú tényleg mindenhez megy, és ez nem túlzás

‘Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy az édes bort szeretni nem ciki… Sőt. …

A tokaji aszú tehát egy brutálerős ütőkártya.’www.winelovers.blog.hu/2019/03/19/a_tokaji_aszu_tenyleg_mindenhez_megy