,

Tokaj új tavasza – Wojciech Bońkowski

Wojciech-Bonkowski

„Tokajról egy szerelmi történetem van. És ahogy ez lenni szokott az ilyen történeteknél, úgy emlékszem a kezdetére, mintha tegnap lett volna. 2001 májusában, a Kárpátokon átívelő történelmi úton haladtam. Kicsiny szőlőbirtokok sütkéreztek a tavaszi napfényben. Tokaj hegye méltóságteljesen emelkedett a horizont fölé. Úgy tűnt, Tokaj minden termelője elfér a hűvös templomban, ahol 1993-as, 1995-ös és 1996-os aszúk kóstolója zajlott. A borok íze, a barack és a kajszi, a mákos fűszeresség, a „harsonaszó” (Hugh Johnson briliáns kifejezésével élve) – elsöprő élmény volt. Egy életre rabul ejtett.

Tokaj azóta követte a belföldi és nemzetközi borpiac kilengéseit. De a távlatokat nézve a kilencvenes évek óta mutatott fejlődés egyszerűen elképesztő. A tokaji aszú újból és újból megvédte helyét a világ legjobb borai között; 1993 és 1999 után újabb emlékezetes évjáratok következtek: 1999, 2000, 2002, 2003, 2006 és remélhetőleg 2009 is. A könnyű édes borok választéka – sok sommelier örömére – szélesedett. Az elbűvölő történelmi stílusú száraz szamorodnit néhány elkötelezett kézműves borász mentette meg a feledéstől. A legbámulatosabb fejlődésen mégis a száraz fehérborok mentek keresztül. A tokaji borászoknak egy évtizedébe került megfejteni a furmint-fejtörőt, de számos száraz (vagy félszáraz) tétel varázslatos módon fejezi ki a termőhelyi adottságokat – és emellett egyszerűen felséges ízélményt adnak.

Ahogy a mondás tartja, a minőség sohasem a véletlen műve: mindig intelligens erőfeszítések előzik meg. Az elért eredmények kétgenerációnyi helyi borász, Tokaj rettenthetetlen partizánjainak érdemei. Külön elismerés illeti a korai úttörőket: Szepsy István, Disznókő, Oremus, Hétszőlő, Pajzos, Gróf Degenfeld, Royal Tokaji, és Márta Wille-Baumkauff, akik akkor 2001-ben, Tokaj központjában a kis templomban töltötték ki boraikat. A régió mai lenyűgöző látványa ugyanakkor az ambiciózus harmincasok sikere is. Tehetségüket és kreativitásukat elnézve biztos vagyok benne, hogy Tokaj legjava még csak most van érkezőben.

A Nagy Tokaji Borárverés a helyi zsenialitás legújabb megnyilvánulása: kitűnő példája az intelligens promóciónak, rangot ad a Tokaji borvidéknek és folyékony kincsének. Teljesen elmerülni a vidéket alapjaiban átszövő energiában, a borászok által kínálható legjobb minőséget bemutatva: nyerő párosítás. Tokaj hosszú utat tett meg 2001 óta, de mindig képes volt a megújulásra, akár a természet tavasszal. Megtisztelő, hogy tanúja lehettem ennek az utazásnak.”