Március 19-én, a Tokaji Március rendezvény keretein belül tartottuk meg sajtótájékoztatónkat a Corinthia Hotelben, Budapesten, ahol a tokaji bortermelők bemutatták az idei Nagy Tokaji Borárverésen értékesítésre kerülő boraikat.

press-conference-tokaj-auction-winemakers-1Áts Károly, Németh Krisztina (Tokaji Kereskedőház), Kvaszinger László (Kvaszinger), Zsirai Kata (Zsirai), Kanczler András (Basilicus) és Samuel Tinon (Samuel Tinon).press-conference-tokaj-auction-winemakersLesti Zoltán, Hanyecz Andrea (Disznókő), Jerecsni János (Béres), Stumpf Miklós (Gróf Degenfeld), Siklósi Szabolcs és Szabó Hajnlaka (Füleky).press-conference-tokaj-auction-winemakers-2Garai Gina (Sauska-Tokaj), Geri Ádám (Patricius) és Prácser Hajnalka (Erzsébet Winery).

A Tokaji Borlovagrend idén áprilisban negyedik alkalommal szervezi meg a Nagy Tokaji Borárverést. Az árveréshez, mint kereskedelmi formához mindig is ritkaságok, nehezen vagy más módon egyáltalán nem beszerezhető tételek értékesítése kapcsolódott – ez esetben sincs ez másként. És bár Magyarországon még nincs hagyománya a műfajnak, a kezdeményezés sikeres. A Tokaji Március mesterkurzusán a 2012-es évjárat nagy száraz boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Ezek a borok az első, 2013-ban megrendezett Nagy Tokaji Borárverésen kerültek kalapács alá és keltek el sikeresen.

A mesterkurzust Mészáros Gabriella AIWS, a Borkollégium igazgatója és a Tokaji Borlovagrend Borvizsgáló Bizottságának tagja vezette le. Különleges lehetőség volt ez a résztvevőknek, hiszen ezeket a borokat már talán soha nem lesz lehetőség többet együtt kóstolni.

És mi a tapasztalat? Ezek a 2012-es évjáratú borok kivétel nélkül remekül tartják magukat. Legtöbbjük jó bizonyítéka annak, hogy a Tokaji borok fantasztikus érési potenciállal bírnak. Igazán felemelő élmény volt kóstolni ezeket a tételeket.

A mesterkurzus borsora:
 

  • Budaházy – Kabar 2012
  • Kikelet – Hárslevelű Váti 2012
  • Demetervin – Furmint Úrágya 2012
  • Szepsy – Furmint Nyúlászó 2012
  • Royal Tokaji – 2474 Furmint 2012
  • Füleky – Furmint Király 2012

masterclass-tasting