Árverési tételek első kóstolója 2013. november 29-én

Nicolas Godebski

Nicolas Godebski

Nicolas Godebski:  “A Tokaji Borlovagrend megkezdte a 2014. évi Tokaji Tavasz rendezvénysorozat szervezését. A Tokaji termelők a Borlovagrend felhívására elkezdték legjobb hordóik kiválasztását  a 2014. április 26-i Nagy Tokaji Borárverésre.
Tokaji Borlovagrend Borvizsgáló Bizottsága ellenőrzi a benyújtott borminták minőségét. A Bizottság tagjai: Mészáros Gabriella, Ronn Wiegand, Ercsey Dániel, Nicolas Godebski. A Bizottság az első kóstolón nagyságrendeleg 20 mintát kóstolt, főként száraz és késői szüretlesű borokat. A borok egy része még nem volt teljesen “kész”, kóstolható állapotban, ezért egy újabb kóstolót tartunk január 13-án.

A Bizottság jelezte a bemutatott minták kiváló minőségét, és köszöni a termelőknek komoly közreműködésüket a minták sok esetben nem könnyű kiválasztásában. A következő kóstolóra nagyságrendileg 25-30 mintát vár a Bizottság, melyek nagy valószínűséggel mind megjelenhetnek az árverési katalógusban.”

tokajwineauction2013__meszaros gabriella (2)

Mészáros Gabriella

Mészáros Gabriella: “A 2013-as száraz tételek között volt néhány, amelyik már most nagyon komoly értékeket mutat. Nagyon érezni ezeken a borokon, hogy az évjárat 2012 után végre hagyta a szőlőt saját tempójában érni. Nem kellett különösebb extremitásokkal számolni, így jó savakra épülhetnek a borok. Remek aromatika, sok acélban erjesztett tételnél határozott és elegáns ásványosság egészíti ki a gyümölcsösséget. A hordóban erjedt tételek illatban most mintha előrébb tartanának, más-más módon, de mindkét irány jól indul. Sok termelőhöz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy ez az évjárat sokban fog hasonlítani az olyannyira szeretett, érlelhető és elegáns 2008-hoz. Az édes borok még nagyon az elején tartanak a fejlődésnek, de a botritisz jó minőségűnek tűnik. Ezekről a borokról majd a második kóstolás után lehet inkább véleményt alkotni.”

Ronn Wiegand

Ronn Wiegand

Ronn Wiegand: „At the auction tasting, two-thirds of the wines entered were dry. And these—from 2013—were generally excellent, with intense and distinctive character.   The Aszus were also extremely good, but only three were submitted. Perhaps best of all was the 2003 Eszencia, exactly the type of rarity that international buyers would expect at an auction of this type.”

 

 

Dániel Ercsey

Dániel Ercsey

Ercsey Dániel: “Az árverésre beküldött tételek első kóstolásakor feltűnő volt a száraz borok felülreprezentáltsága. A kóstolt borok minősége megfelelő, mi több magas volt, szerencsére a termelők nem küldtek olyan tételeket, amelyekkel komoly minőségi probléma lett volna. A 2013-as évjárat minden nehézségével együtt igen izgalmasnak tűnik, az elmúlt évek gyorsabb és hősokkokkal tarkított érési periódusához képest most volt ideje a szőlőnek az egyenletes érésre. Épp ezért izgatottan várom, hogy az évjárat száraz borai vajon milyen érési görbe mellett élik majd életüket, pontosabban azt, hogy a harmonikusabb érés a borokra is jellemző lesz-e. Amennyiben igen, egy elegáns és hosszan eltartható szárazboros évként fogjuk majd emlegetni Hegyalján 2013-at. Az édesekről még korai nyilatkozni, de az árverésre beküldött régebbi évjáratú tételek szép arcukat mutatták és méltón képviselhetik Tokajt a világban.”

tokajwineauction2013A Borlovagrend úgy gondolja, hogy előnyös lenne elkezdeni a Tokaji Tavasz rendezvénysorozatot már Budapesten, mind a budapesti, a vidékről és külföldről érkező vendégeket már pénteken reggel fogadni a Nyugati-páyaudvar Királyi várótermében.

Felvettük a kapcsolatot a MÁV Nosztalgia Kft-vel, aki egy luxusszerelvényen szállítja Tokajba a rendezvény résztvevőit. Utazás közben vendégeinknek bemutatjuk Tokajt és borkóstolót tartunk. Az ebédet gyönyörű étterem kocsikban szolgálják fel.

Tokajban buszok várják az érkezőket, melyek a tokaji szőlőterületek bemutatása után a szállodákba viszik a vendégeket.

Az esti borvacsorán a Tokaji Borlovagrend Udvari Tanácsa fogadja a vendégeket.

Szombaton, ahogy ez már megszokottá vált, a délelőtti órákban az árverési tételek vakkóstolója után piknik ebéd a termelőkkel a sárospataki vár bástyáin, majd a várva-várt pillanat, a Nagy Tokaji Borárverés Winkler Nóra árverezővel. Az árverési tételeket a Borvizsgáló Bizottság tagjai mutatják be.

Délután a Udvari Tanács jelenlétében borlovagrendi avatás, este gálavacsora az Andrássy Rezidencián: lengyel ételek tokaji borok társaságában.

Vasárnap lehetőség lesz találkozni a termelőkkel, ellátogatni pincéikhez, megkóstolni boraikat a pincészeteknél.

Az idei év díszvendége Lengyelország lesz, elengedhetetlen szereplője a hírneves Tokaji borok történetének.