Borkészítés
Minden évben, amikor van lehetőség, akkor kísérletezünk, és a tavalyi szüret jó alap volt erre. A Betsek dűlőben 2 fajta furminttal foglalkozunk, de még sosem készítettük el őket külön. Most sikerült annyi termést szüretelni aszútól mentesen, hogy mindegyik fajta furmintból készült egy gönczi hordónyi mennyiség. A szőlőt bogyóztuk, majd 2-3 órán át áztattuk a héján a mustot. Ezt követően kíméletesen kipréseltük, majd tartályban ülepítettük. Két nap múlva lefejtettük a mustot a durva seprőről, spontán erjesztettük. Mivel a különböző klónok sajátosságára, egyediségére próbáltunk rájönni, így csak és kizárólag tartályokat használtuk a borkészítés során.
Borjellemzés
„Megjelenésében még nem teljesen kialakult bor. Illatában intenzív, édeskésen fűszeres és gazdagon gyümölcsös. Alma-körte-ánizs körben mozognak illatjegyei ami kimondottan játékossá és szinte behízelgővé teszi a bort. Finom és határozott savai mellett jó egyensúly érvényesül benne, bár vélhetően a cukra még fog alakulni. Most nem teljesen száraz. Hosszú és tartalmas bor. ” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | furmint |
Termőhely: | Mád, Betsek-dűlő |
Telepítés éve: | 1960-as évek |
Talaj: | riolit tufa |
Szüret: | 2017. október 3. |
Alkohol: | 12,96% vol. |
Cukor: | 4,4 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 180×750 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 4500 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 15 |