Grand Tokaj – 5 puttonyos Tokaji Aszú 1963

Grand Tokaj - 5 puttonyos Tokaji Aszú 1963

Borkészítés

Hagyományos Tokaj-hegyaljai módszerekkel szüretelt és készített 5 puttonyos tokaji aszúbor. Az alapborhoz használt furmint szőlőt teljes érésében szüretelték, míg az aszúszemeket egyenként, kézzel válogatták. A kíméletes feldolgozást követően zempléni tölgyfahordókban érlelték, majd palackozták a bort. A gondos tárolás által sikerült megőrizni ennek a klasszikus stílusú tokaji aszúnak minden szépségét, minek köszönhetően kóstoláskor a bor ízvilágában visszaköszönnek a kiváló 1963-as évjárat sajátosságai is.

Borjellemzés

“Színében mély arany, borostyánba hajló reflexekkel. Leheletfinom opálosság megjelenik benne. Illata határozott, tiszta és élénk. Dohány, nedves avar, szinte csak érintésnyi édes fűszerességgel. Az oxidáció finoman lengi körbe az illatot, mély és meleg, elegáns tónusokat adva a bornak. Kóstolva remek savai és visszafogott édessége tűnik fel elsőként. Egyensúlya kifogástalan, nyoma nincs benne fáradtságnak. Mivel nem a cukor dominál ízeiben, bőven van lehetősége a még mindig érezhető gyümölcsösségnek és visszafogott ásványosságnak a megjelenésre. Aromatikáját egyértelműen a fűszeres, aszalt gyümölcsös jegyek határozzák meg. Izgalmas és elegáns bor, sima textúrával, hosszú lecsengéssel. Megfelelően tárolva még van benne potenciál.” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta:  
Termőhely: Tokaj-Hegyalja (felvásárolt szőlő)
Telepítés éve: összetett
Talaj: barna erdőtalaj vulkanikus kőzeten
Szüret: 1963
Alkohol: 12% vol.
Cukor: 130,5 g/l
 
Mennyiség (liter): 6
Mennyiség (palackszám × ml): 12×500
Becsérték/palack (HUF, bruttó): 53 300–59 200
Becsérték/palack (EUR, bruttó): 167–192