,

Kincsem Kastély – Kincsem Hárslevelű 2013

Kincsem Kastély Kincsem Hárslevelű 2013

Borkészítés

A ’70-es években telepített („fecskefarkú”) hárs ültetvényről szüreteltük teljes érésben a fürtöket október második felében 22 mustfokkal. Kíméletes préselés, must ülepítés után Szerednyei hordóban spontán erjedt ki természetes élesztőkkel. 

Decemberben került fejtés után harmad töltésű zempléni tölgy hordóba. Finom seprős érlelés 5 hónapig.

Palackozás májusban hosszúnyakú Schlegel palackba. Palackos érlelés a Kastély pincéjében.

Borjellemzés

“Mélyebb tónusú szín, érett karakter érezhető a borban. Illatában és ízében egyaránt hordozza már az érett borok jegyeit. Melegebb fűszeresség, visszavonult hordós jegyek, citrushéj és zöld dió dominancia. Jó a szerkezete, határozott és jó minőségű savakra épül. Mindvégig az érettség uralja, kiegyensúlyozott bor.” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta: hárslevelű
Termőhely: Tolcsva, Kincsem-dűlő
Telepítés éve: 1976
Talaj: Andezit alapkőzeten kialakult nyirok talaj. Egyéb vulkáni kőzetek is gazdagítják (riolit-tufa; jáspis stb)
Szüret: 2013. október második fele
Alkohol: 13,79% vol.
Cukor: 8,3 g/l
 
Mennyiség (liter): 136
Mennyiség (palackszám × ml): 180×750
Becsérték/palack (HUF, bruttó): 4500
Becsérték/palack (EUR, bruttó): 15