Karádi-Berger Palandor Furmint 2011

Borkészítés

Palandor 2011 egy dűlőszeletált száraz Furmint, a Palandor dűlőből. Szeptember közepén szüreteltük az épp fürtöket egy hagyományos kosaras présen préseltük, mustülepítést követően hordóban erjesztettük a teljes tételt. Az erjesztést követően néhány hónapig tartó hordós érlelés következett. Hordó: 220 liter, szerednyei gyártó: Miklóssy.

Borjellemzés

„Színre érettebb karaktert mutat. Illata érett és meleg tónusú, teljesen kialakult. Finoman ásványos, a nagyon komplex ásványi anyag tartalommal rendelkező területek sajátja. Kialakult, letisztult bor, remek szerkezettel. Érezni a hordó jelenlétét, akárcsak némi alkoholhangsúlyt a korty végén. Ízeiben zöld dió, tűzkő, nyomokban élesztősség érezhető. Érett, tartalmas meleg tónusú bor, hosszú utóízzel.” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta:furmint
Termőhely:Erdőbénye, Palandor-dűlő
Telepítés éve:1980 előtt
Talaj:riolittufa
Szüret:szeptember közepe
Alkohol:13,5% vol.
Cukor:1 g/l
Sav:6,1 g/l
 
Mennyiség (liter):112
Mennyiség (palackszám × ml):150×750
Becsérték/palack (HUF, bruttó):5000
Becsérték/palack (EUR, bruttó):16