Borkészítés
A ’70-es években telepített („fecskefarkú”) hárs ültetvényről szüreteltük teljes érésben a fürtöket október második felében 22 mustfokkal. Kíméletes préselés, must ülepítés után Szerednyei hordóban spontán erjedt ki természetes élesztőkkel.
Decemberben került fejtés után harmad töltésű zempléni tölgy hordóba. Finom seprős érlelés 5 hónapig.
Palackozás májusban hosszúnyakú Schlegel palackba. Palackos érlelés a Kastély pincéjében.
Borjellemzés
„Mélyebb tónusú szín, érett karakter érezhető a borban. Illatában és ízében egyaránt hordozza már az érett borok jegyeit. Melegebb fűszeresség, visszavonult hordós jegyek, citrushéj és zöld dió dominancia. Jó a szerkezete, határozott és jó minőségű savakra épül. Mindvégig az érettség uralja, kiegyensúlyozott bor.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | hárslevelű |
Termőhely: | Tolcsva, Kincsem-dűlő |
Telepítés éve: | 1976 |
Talaj: | Andezit alapkőzeten kialakult nyirok talaj. Egyéb vulkáni kőzetek is gazdagítják (riolit-tufa; jáspis stb) |
Szüret: | 2013. október második fele |
Alkohol: | 13,79% vol. |
Cukor: | 8,3 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 180×750 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 4500 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 15 |