,

Zsirai Pincészet – Betsek-dűlő Furmint Válogatás 2017

Zsirai Betsek-dűlő Furmint Válogatás 2017

Borkészítés

Minden évben, amikor van lehetőség, akkor kísérletezünk, és a tavalyi szüret jó alap volt erre. A Betsek dűlőben 2 fajta furminttal foglalkozunk, de még sosem készítettük el őket külön. Most sikerült annyi termést szüretelni aszútól mentesen, hogy mindegyik fajta furmintból készült egy gönczi hordónyi mennyiség. A szőlőt bogyóztuk, majd 2-3 órán át áztattuk a héján a mustot. Ezt követően kíméletesen kipréseltük, majd tartályban ülepítettük. Két nap múlva lefejtettük a mustot a durva seprőről, spontán erjesztettük. Mivel a különböző klónok sajátosságára, egyediségére próbáltunk rájönni, így csak és kizárólag tartályokat használtuk a borkészítés során.

Borjellemzés

“Megjelenésében még nem teljesen kialakult bor. Illatában intenzív, édeskésen fűszeres és gazdagon gyümölcsös. Alma-körte-ánizs körben mozognak illatjegyei ami kimondottan játékossá és szinte behízelgővé teszi a bort. Finom és határozott savai mellett jó egyensúly érvényesül benne, bár vélhetően a cukra még fog alakulni. Most nem teljesen száraz. Hosszú és tartalmas bor. ” (Mészáros Gabriella)

Alapadatok

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mád, Betsek-dűlő
Telepítés éve: 1960-as évek
Talaj: riolit tufa
Szüret: 2017. október 3.
Alkohol: 12,96% vol.
Cukor: 4,4 g/l
 
Mennyiség (liter): 136
Mennyiség (palackszám × ml): 180×750
Becsérték/palack (HUF, bruttó): 4500
Becsérték/palack (EUR, bruttó): 15