Borkészítés
A Sajgó-dűlő bodrogkeresztúri határában, a terület legmagasabb pontjáról szüretelték a szőlőt ehhez a borhoz. Apróbb, laza szerkezetű, teljesen egészséges, szép fürtöket válogattak, bogyózás-zúzás után a cefrét 6 órán át áztatták. Ülepítést követően kis zempléni tölgyfahordóban lassan, egészen januárig erjedt. A kiválasztott bortétel finomseprőn tartva fahordóban érlelődik. Várhatóan 2018. májusában palackozzák.
Borjellemzés
„Halvány zöldes szinű tiszta és fiatalos. Teljesen letisztult, szinte teljesen kész bor karakterével. Kevesebb fűszer több citrus érezhető benne. Élénkek a savai, jó a szerkezete, van egyensúlya annak ellenére, hogy az alkoholt leheletnyit érezni a korty végén. Határozott gyümölcsösség érezhető ízeiben, szép és tartalmas bor körtés-szegfűszeges utóízzel.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | furmint |
Termőhely: | Bodrogkeresztúr, Sajgó-dűlő |
Telepítés éve: | 1960-1965 |
Talaj: | |
Szüret: | 2017 október 13. |
Alkohol: | 14,5% vol. |
Cukor: | 2,5 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 180×750 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 6600 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 21 |