Borkészítés
Augusztus végére ideális érettségű volt a kabar a Betsek-dűlő felső részén, a Burjában. Egy éjszaka ülepítés után, szelektált élesztővel indítottuk az erjesztést tartályban, utána egy része tartályban maradt, egy része pedig különböző korú és gyártasú hordókba került. Az árverésre szánt tétel 5. töltésű erdőbényei hordóban érlelődik az Erzsébet Pincében. A több mint 30 éves tőkék, a kivételes termőhely és a fajta is gyönyörűen kifejezésre kerül ebben a hordóban.
Borjellemzés
„Halvány, zöldes árnyalású színnel. Illata kissé meszes, ásványos, mégis érezni benne egy halványan megjelenő parfűmösséget. Illatában nagyon gazdag és fiatalos. A fajta jellegzetes illatintenzitása itt nem érvényesül – ettől meglehetősen elegáns az aromatikája. Különleges bor, szép szerkezettel, finom savakkal, hosszú lecsengéssel.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | kabar |
Termőhely: | Mád, Betsek-dűlő |
Telepítés éve: | 1986 |
Talaj: | riolittufas agyagtalaj |
Szüret: | 2017. augusztus 26. |
Alkohol: | ~13,5% vol. |
Cukor: | ~3 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 180×750 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 6000 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 19 |