Borkészítés
A szőlőt organikusan műveltük, kizárólag ként, rezet és narancsolajat használtunk. A tételbe csak a egészséges fürtöket válogattunk. A bogyózást követően, alacsony nyomás mellett préseltünk. Alacsony kénezéssel, 24 órás must ülepítést követően használt 220l szerednyei hordóba fejtettük a mustot ahol egy dinamikus erjedés ment végbe. A borok október végére teljesen leerjedtek, az elő fejtéssel december közepéig vártunk. A borok alapkénezés után kerültek vissza a hordókba. Terveink szerint május végén palackozzuk a tételt.
Borjellemzés
„Illatában könnyednek tűnő bor, tiszta és komplex gyümölcsös, ásványos karakterrel. Szájban remek savakkal indul, érett szőlő karaktere érezhető benne. Finom és árnyalt karakterű bor, nem erőteljessége fő erénye. Ízeiben mézes-gyümölcsös, nyomokban érezhető a hordó jelenléte. Elegáns, visszafogott bor.” (Mészáros Gabriella)
Alapadatok
Szőlőfajta: | furmint |
Termőhely: | Bodrogkeresztúr, Lapis-dülő |
Telepítés éve: | 1970-es évek |
Talaj: | riolitos kötött nyirok talaj |
Szüret: | 2017 szeptember 30. |
Alkohol: | 13% vol. |
Cukor: | 3 g/l |
Mennyiség (liter): | 136 |
Mennyiség (palackszám × ml): | 180×750 |
Becsérték/palack (HUF, bruttó): | 5000 |
Becsérték/palack (EUR, bruttó): | 16 |