Szepsy – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2011

Szepsy Tokaji Aszú 6 puttonyos 2011

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mád dűlői
Telepítés éve: 1950-től 1988-ig
Szüret: 2011. október 25–november 30.

Alkohol: 10% vol.
Cukor: 251 g/l

Borkészítés

Az alapbor a Szent Tamás-dűlőből 26 MM°-kal szüretelt, túléredett, 100% furmint szőlőfajtából 12% alk/vol-ra erjedt, melyhez adtuk a Király-, Betsek- és Szent Tamás-dűlő egyenként szedett aszúszemeit. 72 órás áztatás, csömöszölés, préselés után az alkohol 7%-ra esett, majd a főerjedés után 12%-on leállt magától 11 C°-on.

Borjellemzés

„Szepsy István első ízben indít édesbort a Nagy Tokaji Borárverésen. Nagyon kis mennyiség készült ebben az évjáratban, hiszen a nagy meleg és nyári szárazság hátráltatta az aszúszemek fejlődését. Az a kis mennyiség viszont, amit sikerült leszedni, kivételesen gazdag és tökéletesen botritiszesedett alapanyagot adott.
A bor illatra mély és buja, tele finoman gazdag gyümölcsösséggel. A kajszibarack és narancsvirág együtt adja illatának legjavát. Ízben vastag, még nem teljesen megnyugodott, nagyon fiatalos. Ízében érezhető és szinte lendületes savak jelennek meg, nagyon finom, szinte puha textúrába ágyazva. Aromatikáját kajszibarack, méz és intenzív fűszerek jellemzik. Hosszúsága, ízbeli tartóssága mintha nem is érne véget. Frenetikus élményt nyújt.” (Mészáros Gabriella)