Szent Benedek – Tokaji Furmint Birtokbor 2006

Szent Benedek Tokaji Furmint Birtokbor 2006

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Tállya dűlői: Nyírjes, Bojták, Köveshegy, Pipiske, Remete
Telepítés éve: 1970-es és 1990-es évek között
Szüret: 2006. október 13–november 13.

Alkohol: 12,08% vol.
Cukor: 6,6 g/l

Borkészítés

Ez az első birtokborunk. A dűlők sajátosságait összeadva egy komplex, de könnyed, szép bort akartunk házasítani. A 9 különböző furmint külön erjedt és érett a különböző méretű hordókban (2,2 hl, 4 hl és 5 hl-es hordókban), közel 6 hónapos finomseprőn tartással. A házasítás közvetlenül a palackozás előtt történt 2007 augusztusának végén. A letöltött 3000 palack utolsó 96 palackját ajánljuk árverésre kettéosztva 2 x 48 palackként.

Borjellemzés

„Egyedi és ritka tétel ez a 2006-os évjáratú furmint. Az évjárat remek savakat adott érett, és egészséges szőlőt tudtak a termelők szüretelni. A borvidék kivételes adottságait termelőink egyre több olyan tételen keresztül is szeretnék megmutatni, ahol egy komolyabb érlelési időnek a nyomait is érezni a borokon.

Ennek a furmintnak az illata már egyértelműen tercier aromákról szól. Finom dohány, nedves avar, cérdus keveredik határozott fűszerességgel. Határozott karakter, erős kontúrok jellemzik. Kitűnő arányok, érett jegyek, hosszú és tartós utóíz jellemzi.” (Mészáros Gabriella)