Pajzos Tokaj – Pajzos Esszencia 2013

Pajzos Tokaj - Pajzos Esszencia 2013

Szőlőfajta: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő, zéta
Termőhely: Bodrogolaszi, Pajzos-dűlő
Telepítés éve: 2005–2007
Talaj: Andezittufa alapkőzeten barna erdőtalaj 90 cm-től 45 cm mélységig
Szüret: 2013. október 1–november 20.
Alkohol: 2,9% vol.
Cukor: 567,3 g/l


Borkészítés

Az aszúszemeket külön válogatva szedtük október elejétől november közepéig. Az aszúszemek a saját testsúlyuknál fogva csepegtették ki a natúr esszenciát. Ami aztán ballonokban erjedt ki hosszú idő alatt. A 2013-as natúr esszencia 2016 év végén került palackba.

Borjellemzés

„Ritka alkalom, hogy egy ennyire fiatal esszencia kerüljön poharainkba. Valójában ha valaki ezt a tételt megkóstolja, talán sokkal inkább gondol egy rafinált fogás fűszerezésére, kifinomult textúrák kísérőjére, mint borra. Magának az esszenciának amúgy is igen alacsony az alkoholtartalma, így a bor klasszikus értelmében nem is beszélhetünk róla.

Sűrű, izgalmasan induló bor. Illata gyógynövényekkel teli, buja és meleg tónusú. A savak igen élénkek az elején, szinte határozott élénkséget sugall, pedig ebben a kategóriában nem nagyon szoktunk effélére gondolni. Itt mégis beszélhetünk lendületről és egy határtalan ízbeli tisztaságról. ESSZENCIA a javából, mely végtelen fiatalsága ellenére a »nehéz kiköpni« kategória…” (Mészáros Gabriella)