Grand Tokaj – Tokaji Esszencia 2013

Grand Tokaj - Tokaji Esszencia 2013

Szőlőfajta: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő, kabar
Termőhely: Tokaji borvidék
Alkohol: 2,03 % vol.
Cukor: 563,3 g/l


Borkészítés

A szőlőtőkékről szemenként, kézzel szüretelt és egyesével válogatott aszúszemek az erre kialakított kádakba kerülnek. Az Esszencia készítéséhez a felhalmozott aszúszemek által alkotott kupac saját súlyától lassan, csöpögve leválasztott színmustot használjuk. Az összegyűjtött színmust az évek során állandó, kb. 10°C hőmérsékleten kiemelkedően magas (>90%) relatív páratartalomban lassú erjesztési folyamaton esik át Szegi pincénkben.

Borjellemzés

„Különleges tétel 500 gr körüli cukortartalommal, 2% alkohollal. Nem minden évjáratban lehet ilyen tiszta eszenciát készíteni.
Illata kezdetben kicsit zárkózott, de ennél a kategóriánál ez nem is lehet másként. Mélyebb tónusokat kínál: méz, füge, gesztenye, datolya és dió jelenik meg finom árnyalású hordós kiegészítéssel. Szájban savai igen lendületesek, de az érett szőlő mindenütt megtalálható a kortyban. Textúrája szinte valószínűtlenül selymes, ízvilága lenyűgöző. A roppant magas cukortartalom ellenére nem nehézkességével, sokkal inkább bujaságával vesz le a lábunkról.” (Mészáros Gabriella)