Pajzos Tokaj - Tokaji Dry Megyer-dűlő Furmint 2/1 Hárslevelű 2016

Szőlőfajta: furmint, hárslevelű
Termőhely: Sárospatak, Megyer-dűlő
Telepítés éve: 1968–1974
Talaj: riolittufa
Szüret: 2016. szeptember közepétől
Alkohol: 13% vol.
Cukor: 2-4 g/l


Borkészítés

2016. szeptember közepétől több lépcsőben zajlott a szüret. Szeptember közepén a magas sav, alacsony cukortartalmú fürtöket, szeptember végén teljes érésben lévő fürtöket, október közepén töppedt szőlőfürtöket szüreteltünk. Mind a furmint, mind pedig a hárslevelű alapborok 500 literes 3. töltésű tölgyfa hordókban lettek kierjesztve, illetve 6 hónapig lettek érlelve benne. Maga a tétel 1/3 rész hárslevelű, 2/3 rész furmint házasítása. Az alapborokat külön külön erjesztettük és érleltük utána került összeházasításra a tétel.

Borjellemzés

„A bor teljes egészében a Megyer-dűlő termése, 70%-ban furmint, 30%-ban hárslevelű, a 70-es években történt telepítésből. A kissé hűvösebb terület adottságai nagyon szépen érvényesülnek a borban. Illatában és ízében is kimondottan élénk és lendületes. Nyomokban még némi élesztősség is érezhető benne. Remek savak, finom ásványos karakter jellemzi. Az erjedés 500 literes hordóban ment végbe, a hordóhasználat jegyei finoman simulnak az amúgy igen intenzíven gyümölcsös aromatikába. A bor textúráját leheletnyit teszi markánsabbá.” (Mészáros Gabriella)