Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mád, Nyulászó-dűlő
Telepítés éve: 1972
Talaj: riolit, zeolit, barna agyag
Szüret: november 3.

……………………..
Alkohol:
12% vol.
Cukor: 160 g/l
……………………..

Borkészítés: A Nyulászó igen meleg dűlőnek számít, a tetején vastag barna agyagréteggel és kevés felszíni kőtörmelékkel. A nagy mennyiségű zeoliton kívül szinte minden a Dél-Zemplénre jellemző vulkanikus kőzet megtalálható benne, ezért bora illatosabb és vibrálóbb, mint más termőhelyeké. Főleg furmint- és hárslevelűtőkék alkotják az ültetvényt, kevés muskotállyal.

Klasszikus szamorodnieljárással készítette a pincészet ezt a bort, amelyhez apró furmintfürtöket szüreteltek. 30 órán át áztatták héjon, kíméletesen préselték, majd a tétel spontán erjedt. Az évjáratból adódóan magasabb beltartalmi értékű bor, amelyben határozottan jelen van a botritisz. Mindössze három gönci hordónyi bor készült, ebből választották ki az árverésre a legjobb tételt.

Borjellemzés:A Nyúlászó-dűlő Mád barátságosabb oldalát szokta mutatni, bár volt már néhány példa a lassabban érő és fejlődő tételekre is. Ásványossága már most szembeötlő, pedig a bor gazdag cukortartalomban is. Citrusos aromavilága finom savszerkezetre épül. Meleg és buja tónusokat kínál igen hosszú és tartós utóízzel.” (Mészáros Gabriella)

Becsérték:
2860–3300 e HUF/hordó (9200–10600 EUR/hordó)
10500 HUF–12000 HUF/palack (34–39 EUR/palack)
136 liter / 272 x 500 ml

Kikiálltási ár:
2 800 e HUF/hordó
10294 HUF/palack
136 liter / 272 x 500 ml

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet
H–3909 Mád
Batthyány u. 51.
+36 30 820 25 01
szenttamas@szenttamas.hu
www.facebook.com/szenttamas
www.szenttamas.hu

Szent Tamás