Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Olaszliszka
Telepítés éve: 1920–1930 között
Talaj: riolittufa
Szüret: október 29.

…………………
Alkohol:
13% vol.
Cukor: 2 g/l
…………………

Borkészítés: 2009-ben közvetlenül az őszi fagyok előtt érkezett a szőlő a családi pincészet feldolgozójába. A huszonnégy órás áztatást azonnali és gyors fermentáció követte. A bor 2010 elején került a pincébe, ahol öt évig pihent tölgyfa hordóban átfejtés nélkül (hasonlóan az első borárverésen prezentált Tinon-féle száraz szamorodnihoz). Mint a pincészet összes száraz szamorodniját, ezt a bort is élesztőfátyol alatt érlelték.

Borjellemzés:Számos, a hegyaljai termelők között is vitatott kérdés van az egyes borstílusokkal kapcsolatban, de abban nagyjából minden gazda egyetért, hogy a legnehezebb talán egy igazán tiszta és határozott száraz szamorodnit elkészíteni. Nos úgy tűnik, ezzel a borral most nem volt gondja a termelőnek. Igazi kuriózum, határozott karakterével, szép savaival és gazdag gyümölcsösségével a legjobb alapot nyújtja egy komoly, száraz szamorodni kifejlődéséhez. Már-már élesztős, finoman ásványos kiegészítéssel, érezhető cserzőanyaggal zárja a kortyot. Komoly bor.” (Mészáros Gabriella)

Becsérték:
2800–3210 e HUF/hordó (9000–10400 EUR/hordó)
10300–11800 HUF/palack (33–38 EUR/palack)
136 liter / 272 x 500 ml

Kikiálltási ár:
2 000 e HUF/hordó
7353 HUF/palack
136 liter / 272 x 500 ml

Samuel Tinon Grands Vins de Tokaj
H–3933 Olaszliszka
Bánom út 8
+36 47 358 405
samueltinon@samueltinon.com
www.facebook.com/samuel.tinontokaj
www.samueltinon.com

logo-2015-samuel tinon