2015. április 25-én az első két Nagy Tokaji Borárverés sikere után harmadszor kerül megrendezésre – most már hagyományosan – a sárospataki vár Lovagtermében az újabb aukció. Az árverésre továbbra is egyedi tételekkel készülnek a termelők, amelyek kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek.

A legtöbb licitálásra kerülő bor dűlőszelektált tétel, a száraz boroktól egészen az eszenciáig. Mivel minden tétel kimondottan az árverésre készül, azokat csak a sikeresen licitálók vásárolhatják meg, melynek minőségét egy szakmai kóstolóbizottság garantálja. Ezért találkozunk a borok iránti fokozott érdeklődéssel a Michelin-csillagos éttermektől a gyűjtőkön keresztül a kereskedőkig.

A Nagy Tokaji Borárverés ideje, 2015. április 24-26, kitűnő alkalmat nyújt a borvidék és a termelők megismeréséhez is. A rendezvény, az árverés izgalmai mellett ugyanis dűlőtúrát, az árverésre kerülő tételek vakkóstolását, a Tokaji Tavasz keretein belül szerveződő gálavacsorát és az új borrendi tagok avatását is kínálja. Így az esemény maga segít Tokaj szerelmeseit összehozni a borvidékkel és a Borlovagrendi tagokkal, akik így együtt tehetnek újabb felfedezéseket, hogy mind jobban megismerjék a terroir alapú nagy borokat.

Az idei nevezések között találkozhatunk komoly, nagy múlttal rendelkező pincészetekkel, de sokan a fiatal, feltörekvő generációból is megmutatják boraikat.

A Tokaji Borlovagrend az árverésből származó bevétel egy részét a Tokaji Borvidék értékeinek növelésére kívánja fordítani. A vásárlókat megelégedéssel tölti el, hogy tudják: az általuk megvásárolt egyedi Tokaji tétel árával az UNESCO Kulturális Világörökségi helyszínét támogatják. Az emberek és a természetes környezetük közötti szoros együttműködés ebben a formában kézzel fogható kulturális értékekként jelenik meg.

Winkler Nóra árverező a 2014-es Nagy Tokaji Borárverés kapcsán az aukció megkapó és egyben vibráló perceiben így nyilatkozott: „Az értékesített tételek aránya, a leütési árak és a zsúfolásig telt terem kifejezi, hogy jó irányba tartunk!”

A rendezvény további részleteiről, magáról a Tokaji Borlovagrendről – melynek tagjai sorában a legjobb tokaji termelők épp úgy megtalálhatók, mint elkötelezett borkedvelők vagy kereskedők – a legendás borvidékről Tokajról – amely 2002 óta az UNESCO Világörökség része.

Nézze meg a videót a 2014-es Nagy Tokaji Borárverésről!
Nézze meg a 2014-es Nagy Tokaji Borárverésen készült fotókat!

További információk: Frank Mariann, Kocsis Zsóka

info@tokajiborlovagrend.hu
https://www.facebook.com/TokajiBorlovagrend
https://twitter.com/Confrerie_Tokaj