Jövő év tavaszán, 2015 április 25-én az első két Nagy Tokaji Borárverés sikere után harmadszor kerül megrendezésre – most már hagyományosan – a sárospataki vár Lovagtermében az újabb aukció. Az árverésre csak egyedi tételek kerülhetnek, száraz borok esetében 136 liternyi mennyiségben, a „Nagy Tokaji Borárverés” egyedi címkéjével, de a termelő neve alatt.

great-tokaj-wine-auction-2014-arveres-bakos-012

A legtöbb licitálásra kerülő bor dűlőszelektált tétel, a száraz boroktól egészen az eszenciáig. Mivel a legtöbb tétel kimondottan az árverésre készül el, azokat csak a sikeres vásárló kóstolhatja majd. Ezért találkozunk a tételek iránti felfokozott érdeklődéssel a Michelin-csillagos éttermektől a gyűjtőkön keresztül a kereskedőkig.
A Nagy Tokaji Borárverés ideje, – egyike a tavaszi hétvégéknek – kitűnő alkalmat nyújt a borvidék és a termelők felfedezéséhez is. Az árverés izgalmai mellett ugyanis dűlőtúrát, az árverésre kerülő tételek vakkóstolását, a Tokaji Tavasz keretein belül szerveződő gálavacsorákat és az új borrendi tagok avatását is kínálja. Így az esemény maga segít Tokaj szerelmeseit összehozni a borvidékkel és a Borlovagrendi tagokkal, akik így együtt tehetnek újabb felfedezéseket, hogy mind jobban megismerjék a terroir alapú nagy borokat.

Szepsy vineyard tour - Tokaj Spring

Szepsy vineyard tour – Tokaj Spring

A már jól ismert komoly múlttal rendelkező pincészetek éppúgy felajánlották boraikat az árverésre, mint a feltörekvő fiatalabb nemzedék tagjai. Az eddigi résztvevők: Bardon, Barta, Béres, Budaházy, Demetervin, Dereszla, Disznókő, Füleky, Gizella, Gróf Degenfeld, Holdvölgy, Kikelet, Kubus, Orosz Gábor, Pajzos, Patricius, Royal Tokaj, Samuel Tinon Tokaj Grand Liquoreu, Szent Benedek, Szent Tamás, Szepsy, Tokaj Hétszőlő, Tokaj Nobilis, Tokaj Kereskedőház.

Az árverés időpontja tehát kitűzve, megkezdődött az ünnepi alkalom előkészítése.

Magáról a Tokaji Borlovagrendről, melynek tagjai sorában a legjobb tokaji termelők épp úgy megtalálhatók, mint elkötelezett bortermelők vagy kereskedők, a legendás borvidékről Tokajról – 2002 óta az UNESCO Világörökség része – többet is megtudhat itt.

Videó – Nagy Tokaji Borárverés 2014.
Nagy Tokaji Borárverés 2014 képekben.