A Tokaji Borlovagrend 2014. március 20-án tartotta az ezévi Nagy Tokaji Borárverés sajtótájékoztatóját a Buddha Bar-ban. A sajtótájékoztatón és az árverési tételek borkóstolóján elhangzott szakmai vélemények szerint a 2014-es borok kiváló minőséget reprezentálnak, a szakmai ítészek szerint nem csalódnak majd azok, akik április 26-án ellátogatnak a sárospataki várban rendezett Nagy Tokaji Borárverésre.

Tokaji Borlovagrendi sajtotajekoztato 2014- Szepsy Istvan
Szepsy István bortermelő, a Tokaji Borlovagrend elnökeként köszöntette a megjelenteket és beszélt a borvidék dűlőinek évszázados klasszifikációjáról és a piaci megkülönböztetés szükségességéről. Kiemelte, hogy az árverési tételek is dűlős borokra épülnek, nem véletlenül: a borvidék számára a továbblépési lehetőség egyértelműen a dűlőkben rejlő lehetőségek kiaknázása. Míg a birtokborokkal a cél a piacépítés, addig a dűlős tételek azt a célt kell, hogy szolgálják, hogy a vásárlók és termelők együtt egy új típusú, minőségorientált borfogyasztási kultúrát honosítsanak meg.

Tokaj Borlovagrend Sajto 2014 Mészáros Gabriella, a Borbíráló Bizottság elnöke az árverés kapcsán elmondta: a Tokaj-Hegyaljai borvidéket, az abszolút különleges és egyedi dűlőiből származó tételeket a Nagy Tokaji Boráverésen egy olyan, prémium kategóriára vágyó és igényes borfogyasztói kör elé kívánja tárni Tokaji Borlovagrend, akik szokva vannak ahhoz, hogy a világ más, komoly bortermelő vidékeiről megkapják a legjobb borokat. Az a sor, amit az áprilisi borárverésen végigkóstolhatnak majd a vendégek, mutatja, hogy Tokaj-Hegyalja nagyon jó úton halad ezen borvidékekhez való felzárkózásban, a borvidék régi hangjának megtalálásában. Az árverési sor az előző évihez képest más lesz a természet járásának megfelelően – mivel az édes borok érlelése egy évnél tovább tart – , ezúttal a termelők főként száraz borokat kínálnak  a 2013-as évjáratból, míg az édes tételek 2006-ból, 2010-ből és 2011-ből származnak. Mivel a száraz, dűlőszelektált borokon keresztül lehet a legjobban megérezni a dűlő karakterét, ehhez ez az árverési sor nagyon jó alapot jelent. Olyan hegyaljai dűlők is belépnek most az árverési tételek sorába, ahonnan eddig nem, vagy csak ritkán kóstolhattunk.  A Borkollégium vezető tanára hangsúlyozta: az árverésre kerülő tételek még nem kész borok, fejlődésük folyamatban van, amikor az árverésre kerülnek, még akkor is fejlődnek majd a hordókban, de az oroszlánkörmöket már most ott lehet érezni ezekben a borokban. A különleges árverési tételek vásárlásával kapcsolatos előnyként hangsúlyozta, hogy azok a borok, amelyeknek a születésétől kezdve jelen volt valaki, azok a későbbiekben is garantáltan közelebb állnak majd az illető szívéhez – hiszen ez így van minden műalkotás esetében.

Winkler Nóra a sajtótájékoztatón a vevői bázis és az árverési tételek kapcsán elmondta, hogy más típusú vevők érkeznek egy ilyen árverésre, mint a palackos árverésekre. A múlt évi eseményen a vevők között egyaránt megjelentek üzletemberek, kiváló éttermek és olyan vásárlói csoportok is, akik kimondottan borvásárlás miatt állnak össze, legyen szó baráti társaságokról, vagy idegenek borvásárlási célzattal történő csoporttá szerveződéséről. Abban az esetben, ha a vevői kör úgy szemléli a bort is, mint bármilyen más műkincset, amit árverésre bocsátanak, akkor azok, akik majd ezen különleges borok bármelyikét megvásárolják, egyúttal a borvidék kultúrájának eszenciáját is magukkal viszik majd, hiszen ezekben a borokban ott rejtőznek a világhírű Tokaji Borvidék hagyományai, értékei, melyek csak tovább gazdagodtak az elmúlt évtizedekben a borvidéket gazdagító szakemberek borkészítési tapasztalata és szakmai tudása által. A bor sok tartalmat sűrít a vevője számára a tájtól kezdve, annak évszázados történetén keresztül a bor készítőjéig. Winkler Nóra kiemelte, hogy a Tokaji Borlovagrend olyan vevők jelentkezését várja az árverésre, akik szokva vannak a jóhoz mind borminőség, mind környezet tekintetében, hiszen a Tokaji Borvidék egy olyan, több évszázados, kiemelt értékekkel bíró kultúrtáj, melynek különleges adottságú helyszínein zajlanak majd a Nagy Tokaji Borárverést is magába foglaló Tokaji Tavasz programjai.

Tokaj Borlovagrend Sajto 2014 Dusocky Tamas

Utolsóként Dusóczky Tamás nagymester beszélt az 1987-ben megalapított, majd 2000-ben és 2012-ben átalakított Tokaji Borlovagrendről. 2012-ben francia mintára alakult újra a rend, amelynek fő célja a borvidék egységes képviselete mind Magyarországon, mind külföldön. Az alapító tagok többségében tokaji bortermelők, azonban a tagság nyitva áll a borvidék iránt elkötelezett magán és jogi személyek részére egyaránt. A Borlovagrend jelenleg mintegy 120 tagot számlál, a cél azonban a taglétszám mintegy 500 főre történő kibővítése.

Összefoglaló a Nagy Tokaji Borárverés sajtótájékoztatójáról.