Szepsy

Szepsy István

A Szepsy család már a XVI. században is termelt bort a Tokaji borvidéken, és azóta generációk sora várja tavasszal a furmint rügyfakadását, és reménykedik egy napos, hosszú őszben, hogy az aszúsodás a legjobb formában mehessen végbe.

A birtok termőterülete 62 hektár (a teljes birtokméret eléri a 100 hektárt), amiből mindössze 50 ezer palack bor készül évente. Területeink Mád, Tállya, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Rátka községek 28 dűlőjében helyezkednek el. A borfajták: száraz furmint és hárslevelű, édes szamorodni és 6 puttonyos aszú.

A szőlészetben köves, zeolitos talajokon, kis, laza fürtöt produkáló tőkék teremnek szőlőt, amelyeket az elődök még az 1950-es és 1930-as években telepítettek, de vannak fiatalabb telepítések is, amelyek 5 és 50 év közöttiek.

A mai szőlőtermesztésben alapelv minden egyes tőke termelési egyensúlyának a szabályozása, hogy az képes legyen a legjobbját adni. A talaj, a napfény, a levegő, a szőlőtőke és az ember örökké megújuló és változó összhangjáról van szó, ami beivódik az érzésekbe és gondolkodásba. Az akarat, a tudás, a nehéz, de szeretettel végzett munka nyomán új minőségi szint jelenik meg a borban.

A 2017-es Nagy Tokaji Borárverésen szereplő bor:
Szepsy Aszú 6 puttonyos 2011

Szepsy Borászati Kft.
H-3909 Mád
Batthyány u. 59.
Tel.: +36 47 348 349
Fax: +36 47 348 724
szepsyistvan@t-online.hu
www.facebook.com/pages/Szepsy
www.szepsy.hu

Szepsy-logo