Samuel Tinon Tokaj - Tokaji Aszú Esszencia 2003

Szőlőfajta: 90% furmint, 10% hárslevelű
Termőhely: Tokaj-Hegyalja
Szüret: 2003. október
Alkohol: 7,8% vol.
Cukor: 330 g/l


Jótékonysági céllal ajánljuk a tételek leütési árának 10%-át az alábbiakra:
1. Olaszliszka Kerekerdő Óvoda
2. Olaszliszkai Hegyalja Általános Iskola
3. Augustin Tinon tanulmányai Kínában az AFS programban 2017-2018


Borkészítés

A 2003. évi, fejtés nélkül és egyéves seprőfelkeveréssel készült Tokaji Aszú Esszencia rendkívüli tétel. Nagyon közel áll a hordóban vagy nyitott tartályban tárolt aszúszemek saját súlyánál fogva kipréselődő levéhez, melyet esszenciának neveznek. Aszú Esszenciát csak a nagyon korai érést produkáló évjáratokban készítünk, amikor a szemek tiszta édességgel és ragyogó napfénnyel telnek el. Nagyon meleg, „könnyű” év volt ez, a megfelelő cukorfokkal és savakkal jól beérett alapanyagból egyensúlyos borok készülhettek.

Borjellemzés

„Ez a kategória már mostanában nem kerülhet forgalomba, így egyre kevesebb ilyen tétellel találkozhatunk. Kivételességét a ragyogó, nagyon tiszta és egészséges szőlőt adó 2003-as évjárat is alátámasztja. A termelő, Samuel Tinon 2008-ban töltötte palackba. Itt érdemes az analitikai adatokat is megosztanunk: 7,5% alkohol, 9,6 sav és 330 gr cukor, összetételében nagyjából 1 liter borhoz 4 liter aszúszemet adott a gazda. Színében már sötét borostyán. Illata gazdag és meleg tónusú, tele dohánnyal, melasszal és szantálfa karakterével. Szájban is nagyon vastag és meleg, orientális fűszerek sokszínű világával. Mellette füge, datolya és dohány érezhető nagyon hosszasan a szánkban.” (Mészáros Gabriella)