Samuel Tinon Szent Tamás Furmint 2016

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mád, Szent Tamás-dulő
Telepítés éve: 1960-as évek
Szüret: 2016. október 2.
Alkohol: 12,34% vol.
Cukor: 2,5 g/l

Borkészítés

A legelső tételünk, amit a 2013-as, első borárverésen bemutattunk, egy száraz furmint volt a Szent Tamás-dűlőről, 2012-ből – egy történelmi jelentőségű bor. Felfedezőként folytatjuk a Grand Cru minőségű Szent Tamás-dűlő bemutatását, ahol a gyorsított borkészítési eljárás remek lehetőség a borásznak, hogy a terület speciális karaktereit kiemelje. Tréfás év volt a 2016-os, ennek ellenére gyönyörű, botrytis néküli szőlőszemeket szüreteltünk. Közvetlen préseléssel készült a must, melyet zempléni fahordóban erjesztettünk.

Borjellemzés

„Samuel Tinon száraz furmintjainak már komoly és lelkes közönsége alakult ki. Határozott szerkezete, finoman élénk savai, és nagyon érezhető ásványossága ínyencek kedvencévé vált. Elődjeihez hasonlóan ez a tétel is hordóban erjedt. Illatában még egy kissé zárkózott; kevesebb a gyümölcs benne, de a fűszeresség megvan a végén. Bazsalikom és finom sós vonal jellemzi. Szájban remek szerkezet mellett elképesztően gazdag és ásványos. Savtartalma nem kevés, de ízbeli gazdagsága komoly kiegészítést ad ehhez. Nagyformátumú bor érezhető cserzőanyaggal. Hosszú furmint nem a behízelgő, sokkal inkább a »haladó« változatból.” (Mészáros Gabriella)