Demetervin – Tokaji Furmint a Király és Úrágya teraszokról 2015

Demetervin - Tokaji Furmint a Király és Úrágya teraszokról 2015

Szőlőfajta: furmint, hárslevelű
Termőhely: Mád, Úrágya 57, Öreg Király-dűlő
Telepítés éve: 1930-as évek, 2005
Talaj: Különböző összetételű és színű riolit málladék
Szüret: 2015. október 10 – 21.
Alkohol: 14% vol.
Cukor: 1,3 g/l


Borkészítés

A szőlő az Úrágya 57-es parcellájában és a Öreg Király-dűlőben termett. Az érett, egészséges fürtöket bogyózták, majd kíméletes kézi préselést alkalmaztak. A must spontán, természetes élesztőkkel zempléni tölgyfa hordóban erjedt és jelenleg is érik.

Borjellemzés

„A mádi pincészet területei hegyalja legmarkánsabb talajaihoz, a Király- és Úrágya-dűlőkhöz kapcsolódnak. Nagyon öreg tőkék, alacsony terméshozam, nagy koncentráció. Ezekkel a jelzőkkel írhatjuk le leginkább, mit is tudnak az itt termett borok.

Határozott, nyomokban érésre utaló tercier aromákat mutat ez az évjárat. Kis kenyérhéj, zöld bazsalikom, tárkony és érett körte keveredik illatában. Finom cserzőanyag, az évjáratnak megfelelően visszafogottabb savtartalom alakítja ízeit. Szájban hosszú, a viszonylag meleg nyárnak köszönhetően nagyon gyakran kialakult finom virágos fátyol itt is érezhető a bor aromatikájában. Buja, izgalmas és egyben elegáns tétel is.” (Mészáros Gabriella)