Tokaj Hétszőlő – Hétszőlő-dűlő Hárslevelű 2016

Tokaj Hétszőlő - Hétszőlő-dűlő Hárslevelű 2016

Szőlőfajta: hárslevelű
Termőhely: Tokaji Kopasz-hegy déli oldala, Hétszőlő történelmi dűlő
Telepítés éve: 1992–1995
Talaj: Lösz-, és dácit altalaj
Szüret: 2016. szeptember 14.
Alkohol: 13% vol.
Cukor: 4 g/l


Borkészítés

A szőlőt szeptember közepén szüretelték. A teljes fürtös préselés után azonnal használt fahordókba került a must, amelyet erjesztés, és 5 hónapos érlelés követett. Érlelés közben átlagosan 1 hetente alkalmaztak a boron batonnage-t. Várhatóan április-májusban lesz lepalackozva.

Borjellemzés

„Ez a bor valójában az első tudatosan, magas minőségben készített száraz hárslevelű bora a pincészetnek Makai Gergely birtokigazgatónak, és Oroszlán Tamás kereskedelmi igazgatónak régi nagy álma, hogy megmutathassák, milyen szép és egyben komoly tud lenni egy száraz Tokaji Hárslevelű löszről, a történelmi Hétszőlő-dűlőből. Illatában nagyon letisztult, finoman gyümölcsös-mézes karakterrel indul. Épp hogy érezhető hordóval, szegfűszeggel folytatódik. Ízében a savak még erősen elöl érezhetők, kis cserzőanyaggal megnyújtva a bor szerkezetét. Finoman sós az íze, a gyümölcsösség itt háttérben. Hosszú és végig könnyedséget sugall. Nagyon fiatal, de komoly reményekkel kecsegtető bor. Határozott, nagyon tiszta és tudatos jellemzők érezhetők benne.” (Mészáros Gabriella)