Myrtus Pince – Lestár-dűlő Furmint 2016

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Tarcal, Lestár-dűlő
Telepítés éve: 1970-es évek
Talaj: lösz
Szüret: 2016. szeptember 24.
Alkohol: 13,4% vol.
Cukor: 6 g/l


Borkészítés

Kézi, válogatott szüret 2016. szeptember végén. Bogyózás után azonnali préselés 1,2 bar maximális nyomással A mustot 5 éves Dósa-hordóban erjesztettük, tarcali élesztővel. Erjedés után finomseprőn tartottuk, heti kétszeri felkeveréssel.

Borjellemzés

„Csak löszös területen termett szőlő bora. A 70-es években telepített ültetvényről szeptember végén szüretelték. A teljesen egészséges és érett szőlő jelenti a családi birtok számára a kiindulást. Illatában a bor kimondottan behízelgő, mézes-körtés-szegfűszeges karakterrel mutatkozik be. A hordóban történő érlelés szerkezetének határozott keretet adott, kis cserzőanyag tartalma a kortyot végigkíséri. Spontán erjedt, kifogástalan egyensúlyt és jó arányokat mutat. Ízeinek kedves és könnyed jellege igazán barátságossá teszi ezt a bort.” (Mészáros Gabriella)