Márton Birtok – Sípos-dűlő Furmint 2016

Márton Birtok - Sípos-dűlő Furmint 2016

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Tállya, Sípos-dűlő
Telepítés éve: 1950-es évek
Talaj: agyagbemosódásos barna erdőtalaj
Szüret: 2016. október 25.
Alkohol: 12,2% vol.
Cukor: 2 g/l


Borkészítés

A Tállya nagy, történelmi dűlői között is kiemelkedő tulajdonságokkal bíró Sipos-dűlő ép és egészséges szőlőszemeit gondos szüreti munkával, kézzel szedtük. Bogyózás után, rövid áztatást követően kíméletesen, alacsony nyomáson préseltük. Az ülepített mustot helyi kádár által készített, új zempléni tölgyfa hordóba töltöttük, majd spontán erjedés után jelenleg finomseprőn tartjuk. A borkészítés során mindvégig a természetes eljárások alkalmazására törekedtünk: figyeltünk a minél kevesebb kén használatára, a termőhelyet lóval szántottuk és gondoztuk, a parcellában mellőztük a vegyszeres kezeléseket.

Borjellemzés

„Debütáló pincészet az árverésen a tállyai Márton Birtok. Területeik a legjobb tállyai dűlőkben találhatók, céljuk nagy minőségű és egyedi borokat készíteni. A bor nagyon fiatal, de már most lehet érezni hűvösen elegáns tónusait. Jó savak mellett érezhető cserzőanyag, finom hordóhasználat. Aromatikája könnyed és gyümölcsös, a fa jelenléte sokkal inkább csak az illatban érhető tetten. Tartós, élénk karakterű bor, mely mindvégig könnyedséget, üdeséget sugall.” (Mészáros Gabriella)