Kvaszinger – Meszes-dűlő Furmint 2016

Kvaszinger - Meszes-dűlő Furmint 2016

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Olaszliszka, Meszes-dűlő
Telepítés éve: 1950-es évek
Talaj: kőzettörmelékes kötött vályog,
Alapkőzet: riolittufa
Szüret: 2016. október 6.
Alkohol: 12,5% vol.
Cukor: 7 g/l


Borkészítés

Az 1950-es években telepített ültetvényről szedtük az alapanyagot 20 mustfokkal. Tőketerhelés 1 kg/tőke. Tartályban erjedt és januárban került harmad töltésű hordóba a tétel.

Borjellemzés

„A Meszes-dűlő furmintját szintén nem első évjáratában kóstolhatjuk. Határozott szerkezete mellett egy légies vonal mindig szinte végighúzódik rajta. A tartályban erjedt tétel most még hordóban pihen, ami gazdag savait jótékonyan kerekíti. Könnyedsége és eleganciája most is érezhető. Struktúrája jó keretet ad finoman érezhető cserzőanyagának és a jellemzően virágos-fűszeres ízeinek. Aromatikájában sok a kerti fűszer, kis mentás-ánizsos karakter uralja. Élénk, hosszú és tartós bor.” (Mészáros Gabriella)