2014 Disznókő Tokaji Aszúkollekció

Szőlőfajta: furmint, hárslevelű, zéta
Termőhely: Disznókő Szőlőbirtok
Telepítés éve: Hárslevelű 1976, Zéta: 1988, Furmint: 1994
Talaj: vulkanikus agyag
Szüret: 2014. szeptember 9–október 30.

SzőlőfajtaHárslevelűFurmintZéta
Alkohol12%12.3%12.5%
Cukor142 g/l166 g/l176 g/l

Borkészítés

A három különböző fajtából készült aszú aromái, ízei és szerkezete sokban eltérnek egymástól. A 2014-es év hűvösebb és csapadékosabb volt az előző évjáratoknál, ebből eredően az aszúszemek erőteljesen botritiszesek voltak, élénk, friss savtartalommal. A furmint és zéta aszú tételeket felerészben erjedő mustban, felerészben borban; a hárslevelű aszúszemeket kizárólag borban áztattuk. A borok 2 éves hordós érlelést követően a 2014-es Disznókő 5 puttonyos aszúk házasításának tételeivé váltak. A legszebb hordókból egyet-egyet őrzünk tovább, amiket az árverést követően fogunk lepalackozni.

Borjellemzés

„A három különböző fajtából készült aszú most is erősen eltér egymástól. A fajták közötti különbséget ebben a különleges összeállításban kitűnően lehet tanulmányozni. Három önálló egyéniség, amit mégiscsak összeköt a táj, a talaj és az aszúszemek adta koncentráció.

Hárslevelű Aszú 2014

Illatában a botritisz uralkodik, gazdag hársmézes, fügés, citrushéjas karakterével. Finoman árnyalt bor jó arányokkal, nem túlzó cserzőanyaggal. Ízeiben is a botritisz citrusos-barackos jegyei érezhetőek leginkább gazdag diós-mandulás kiegészítéssel. Szerkezetében végig megőriz egyfajta könnyedséget. A még hordóban érlelődő tétel fejlődése legelején tart.

Zéta Aszú 2014

A fajta karakterének megfelelően ez a bor a hárslevelű aszúnál jóval vastagabb, melegebb, puhább, édesebbnek tűnő szerkezettel mutatkozik be. Valamelyest koncentráltabb, gazdagabb. Mintegy 160 grammnyi maradékcukor-tartalma a jó savak mellett inkább csak a bor ízét egészíti ki, egyensúlyát nem billenti a kerekítő tényezők felé.

Furmint Aszú 2014

A pincészet egyik kedvelt dűlőjének, a Dorgónak a termése. Ugyan nem deklaráltan dűlőszelektált aszúról van szó, de ezekhez a tételekhez a legjobb területek termését használják. A furmint adja ebben az évben is a legmarkánsabb és egyben leghatározottabb karaktert is.

A hárslevelű szinte bohém, a zéta nagyvonalúan telt és puha karaktere mellett a furmint maga a felsőbbrendűség megtestesítője. Remek szerkezet, finoman árnyalt aromatika fűszerekkel és határozott botritiszes jegyekkel. A három bor együtt ragyogó stílusgyakorlat.” (Mészáros Gabriella)