Szőlőfajta: 50% furmint – 50% hárslevelű
Termőhely: Bodrogolaszi, Pajzos-dűlő
Telepítés éve: 1999
Talaj: nyirokbemosódásos barna erdőtalaj keveredik andezittufa kőzettel
Szüret:
alapbor: szeptember vége; aszúszemek: október eleje – november vége

…………………….
Alkohol:
9% vol.
Cukor: 240 g/l
…………………….

Borkészítés: A déli–délnyugati fekvésű Pajzos-dűlőnek kiváló a hőmegtartó képessége, ezért szépen érik és jól aszúsodik rajta a szőlő. Ez az optimális klimatikus viszonyok mellett a területet délről határoló Zsadány-pataknak köszönhető, amely a botritiszképződéshez szükséges párát biztosítja.

Az alapbornak való alapanyagot és az aszúszemeket is a szőlőhegy legértékesebb részeiről szüretelték. Erjedő alapborban huszonnégy órán át áztatták az aszúszemeket, majd együtt tovább erjesztve három hónapos acéltartályos érlelést kapott a bor, amely azóta új, médium pörkölésű zempléni tölgyfa hordóban fekszik a Pajzos-pince mélyén.

Borjellemzés: „Ha beszélhetünk »elegáns aszú«-stílusról, akkor ez a pincészet minden évjáratban az élen jár. Boraik soha nem túldimenzionáltak, mégis minden a legtisztább határozottsággal jelenik meg aszúikban. Akárcsak most. Illatában finoman botritiszes kajszi, grépfrút és csonthéjasok kedves elegye, némi diós felhanggal. Szolidsága ellenére kellően határozott savak, pici cserzőanyag és rengeteg gyümölcs. Már most élvezhető, holott fejlődése legelején tart. Ízképe nagyon tartós, nagy potenciál.” (Mészáros Gabriella)

Becsérték:
2720-2990 e HUF/hordó (8800–9600 EUR/hordó)
10000–11000 HUF/palack (32–35 EUR/palack)
136 liter / 272 x 500 ml

Kikiálltási ár:
2200 e HUF/hordó
8088 HUF/palack
136 liter / 272 x 500 ml

Pajzos Pincészet
H-3950 Sárospatak, Nagy Lajos u. 12
Tel.: +3647 312 310
Fax: +3647 312 320
info@pajzos-megyer.com
www.pajzos-megyer.com

logo-2015-pajzos