Szepsy Nyúlászó ’58 2013

Szepsy Pince

Szepsy Nyúlászó '58 2013

Termőhely: Mád, Nyúlászó dűlő
Telepítés éve: 1928
Tőketerhelés: 0,55kg/tőke
Művelésmód: középmagas kordon
Tőkeszám: 4200db/ha
Talaj: kvarcos, horzsaköves riolittufa törmelék, sárga agyag. Altalaja sokrétegű törött kvarctufa, horzsakő, riolittufa és piroxén andezit (7 m mélységben). A tömör kövek közötti réseket montmorillonit, kaolinit, illit, káli földpát és zeolit tölti ki.)
Szüret időpontja: 2013. szeptember 30.

Cukor: 3 g/l
Alkohol: 14,0 %

Borkészítése: Szedés műanyag ládákba, bogyózás, zúzás, préselés kézzel, erjesztés, érlelés másodéves közepesen pörkölt 400l-es zempléni tölgy hordóban, fejtés, kénezés. 7 hónap után kerül palackozásra tokaji formájú és feliratú 0,75l-es zöldszínű palackba. Palackozás üvegdugóval. A címkén a megnevezés SZEPSY NYÚLÁSZÓ ’58.

Nyúlászó dűlő 2258 hrsz. 3043 m2. A dűlő DK-i oldalában a gerinc alatt fekszik. A telepítés éve: 1928. Jelenleg középmagas kordon művelésű, sokféle fürtszerkezetű furmint található az ültetvényen. Altalaja sokrétegű törött kvarctufa, horzsakő, riolittufa és piroxén andezit (7 m mélységben). A tömör kövek közötti réseket montmorillonit, kaolinit, illit, káli földpát és zeolit tölti ki.

A terület termés-lomb arányának az egyensúlyát Szepsy István személyesen állítja be május végétől a szüretig folyamatosan. A szüret 2013. szeptember 30-an történt 100%-ban egészséges, sárga színű, 12 dkg-tól kisebb fürtök kerültek leszedésre. Zúzás, bogyózás egy éjszakás áztatás következett, majd ülepítés után 400 literes másodtöltésű hordóban erjedt. Fejtés, kénezés után 220l-es hordóban érik tovább.

A 2013-as Nyúlászó ’58 jellemzője: Komoly test, tömör szerkezet, hosszú, összetett savérzet, nagyon ásványos, de illatos és jelen vannak a gyümölcsök is (őszibarack, körte) és a mézvirág, kis tölgy kísérettel.

Borleírása: “A pohárból komótosan nyíló gyümölcsillatok, például vilmoskörte, birsalma, sárgabarack érezhetők. Ízben azonban a masszív, már fanyarba hajló, ásványos jegyek, az alkohol és a test veszi át a központi szerepet. Kóstoláskor annyira meghatározóak az ásványos ízek, hogy a többi aroma, legyen az aszalt gyümölcs vagy a hordós érlelés nyomai a háttérbe szorulnak. A savak könnyítenek a bor komolyságán.” Mészáros Gabriella

Becsérték:
1420 – 1600 eFt/hordó (7800 – 8900 Ft/palack)
4800 – 5500 EUR/hordó (26 – 29 EUR/palack)
Mennyiség: 136 liter – 182 x 750 ml PALACK – 1 gönci hordó

Szepsy Borászati Kft.
H-3909 Mád
Batthyány u. 59.
Tel.: +36 47 348 349
Fax: +36 47 348 724
szepsyistvan@t-online.hu
www.szepsy.hu